PROKUPAC: ODLIČNA VINA SJAJNE BUDUĆNOSTI

 

Prokupac je srpska sorta grožđa, svojevremeno najrasprostranjenija na ovom delu Balkana, a mnogi je vezuju još za vreme kneza Lazara Hrebeljanovića, kome je – navodno – vino „prokupac“ bilo omiljeno.

I taman kad se prokupac, kao i ostale sorte, oslobodio turske netrpeljivosti prema ovom, kao i svakom drugom napitku koji sadrži alkohol, ponovo postavši dominantna sorta u srpskim vinogradima, došle su šezdesete godine prošlog veka, kada je srpsko vinarstvo svedeno na masovnu proizvodnju vina niskog kvaliteta i krčenje velikog broja malih vinograda.

A onda je, s ulaskom u XXI vek, krenuo i veliki „kam bek“ prokupca.  A ono zdravo nadmetanje srpskih vinara, koje sam već više puta pomenuo kao po meni veoma bitnu tačku rasta srpskog vinarstva, i u povratku prokupca je dalo svoj doprinos. Sada, praktično, nema vinarije u centralnoj Srbiji, a koja drži do sebe, da nema zasada prokupca. Iako – treba i to reći – prokupac zahteva mnogo više pažnje i brige od većine drugih sorti.

U ovom tekstu predstaviću vam nekoliko prokupaca, koji su na mene ostavili snažan utisak (opet, dakle, onaj vrlo lični element), pa će vam možda biti jasnije i odakle ovakav naslov.

Tri Morave

Tri Morave crveno. Vinarija „Temet“. Tri Morave su odležavale 13 meseci u baricima od američkog i francuskog hrasta, taman koliko je potrebno da postanu zaštitni znak ove vinarije iz jagodinskog kraja. U pitanju je, dakle, čist prokupac, s možda nešto malo više procenta alkohola (14%), ali izvrsno balansiranim odnosom šećera i kiselina. Tako je načinjeno vino, koje će lako zavesti nepca, ali, rekao bih, i barabar stajati na istoj polici s vrhunskim internacionalnim sortama, bez da se iko postidi. Pitko, prijatno na nepcima, elegantnih voćnih mirisa, dostojanstveno. Iskrena preporuka.

 

Zmajeviti

Zmajeviti. Vinarija „Despotika“. Ovo vino je u sebi skupilo sve ono šta ja volim, i na osnovu čega subjektinvo ocenjujem vina, pa nije čudo što spada u red mojih omiljenih etiketa. Aludirajući nazivom na srpsku rano-srednjevekovnu legendu, a potom i istorijsku činjenicu, ono istančano kombinuje tradiciju s suptilnim modernim ukusom. Rubin crveno, s upečatljivim mirisima višnje, maline i šljive, a ukusima kupine, šipka i  maline, dobilo je završni „glanc“ u barik buradima od srpskog hrasta. Ima tu nužnu dozu robusnosti, koja će doći do izražaja uz hranu, ali i neke čudne nežnosti koja vam dopušta da ga pijete „solo“.

AKO STE PROPUSTILI: VINSKA KARTA 1

 

100% prokupac

Radovan 100% prokupac. Vinarija „Čokot“. Ako se neko naučno bavi prokupcem u srpskom vinarstvu, to je Radovan Đorđević. On, u stvari, pravi dva prokupca (onaj drugi je, takođe vrsni, „Eksperimet“), a ja sam se opredelio za vino koje je pre dve godine proglašeno za najprijatnije iznenađenje, a potom 2018. oduševilo i sudije na „Dekanteru“. Možda i zato što odudara od tradicionalnog pristupa vinarstvu u Župi, tek, Radovan je napravio i na ukus neobičan, ali upečatljiv prokupac, ili, hajde tako da kažem, jedinstveni produkt jedinstvene sorte. Suvo vino, punog tela, ali mene nekako uvek vuče da ga „pijuckam“ i uživam samo u njemu, iako možda najkarakterističnije od svih prokupaca koje ću ovde predstaviti ide i uz vrlo masnu i začinjenu hranu. Radovan je, jednostavno, napravio vino za razmišljanje.

 

Prokupac

Prokupac. Vinarija „Virtus“. Zagasito crvene boje, zrelog mirisa crvenog voća, a na ukusu voćno, mekano vino sa  izraženim slatkim taninima. Ima tu neku notu uzdržane gospoštine, glatko sklizne niz ždrelo, tako da ukus osetiš koju sekundu kasnije, ali onda – baš osetiš. Zrelo je, a posebnosti doprinosi nota kakaoa i likera od višnje. Stekao sam utisak da „prokupac“ iz „Virtusa“ tek treba da pokaže svu svoju moć.

AKO STE PROPUSTILI: VINSKA KARTA 2

 

Prokupac

Prokupac. Vinarija „Ivanović“. Tek nedavno sam ga probao, iako sam godinama dobijao savete da to neizostavno učinim. I probao sam ga s nenametljivim bademasto-voćnim dezertom, što me je u prvi mah učinilo sumnjičavim. Ispostavilo se, neosnovano. Iz Župe, čiji je nekrunisani vladar vinograda prokupac bio odvajkada, stiglo je zrelo, ozbiljno vino zagasite rubin boje. Mirisom na crveno voće, uravnoteženo i izbalansirano, ostavlja utisak kao da je pravljeno samo za vas. Ta neka intimna neposrednost ukusa, dominantnost i snaga, čine ga pitkim i uzbudljivim. U berbi koju sam ja probao (2017) ima „kapljica“ kaberne sovinjona i merloa, tek da pojača utisak. Definitivno „prokupac“ koji treba imati u kući.

 

Prokupac boje lila

Prokupac boje lila. Vinarija „Budimir“. Nije, naravno, baš lila, ali ima prilično neobičnu i zanimljivu nijansu, koja se presijava prilikom sipanja u čašu. Ležalo je u baricima i bačvama od srpskog hrasta. Suptilan, nežan, mekan… dobija punoću tek na „drugi ukus“, i baš zato ima dugotrajnu završnicu. Miris crvenog voća. Možda najviše od svih ovih predloženih prokupaca „traži“ hranu, koja će mu pomoći da se otvori.

AKO STE PROPUSTILI: VINSKA KARTA 3

 

Šta jesti uz „Prokupac“?  Jela od crvenog mesa, jela od divljači, jagnjeće pečenje, i naravno, i najvažnije, tradicionalna srpska jela iz lonca ili rerne.

Iskreno, koji god od ovih prokupaca da izaberete, mislim da nećete pogrešiti. Odnosno, pogrešićete samo ako ne probate bar jedan od njih.

 

Facebook Comments
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *