ПРОКУПАЦ: ОДЛИЧНА ВИНА СЈАЈНЕ БУДУЋНОСТИ

  Прокупац је српска сорта грожђа, својевремено најраспрострањенија на овом делу Балкана, а многи је везују још за време кнеза Лазара Хребељановића, коме је – наводно – вино „прокупац“ било омиљено. И таман кад се прокупац, као и остале сорте, ослободио турске нетрпељивости према овом, као и сваком другом напитку који садржи алкохол, поново поставши Прочитајте још…

ВИНСКИ ТРОФЕЈИ ВРХУНСКОГ СПОРТИСТЕ

  Као црногорски рукометни репрезентативац и клупски „печалбар“ освајао је бројне медаље, а када је професионалном спорту рекао збогом, наставио је са освајањем шампионских одличја – сада за своја вина, оба симболичног назива: „Печалбар“ и „Смоковац“. Младен Ракчевић, који је за 18 година спортске каријере тек нешто мало могућих трофеја оставио неубраних, сада бере грожђе. Прочитајте још…

ВИНО И ХРАНА

  Вино и храна, или, како винољупци воле да кажу – слагање вина и хране, изгледа да је тема која никад неће бити затворена. Одавно је лансирано оно опште правило – да уз црвена меса иде црвено (или, како неки веле, црно) вино, а уз бела меса иде бело вино. Па ипак, ем што није Прочитајте још…

ВИНСКА КАРТА (3) Предлог избора вина за 23. - 29. септембар

  Само виноградари знају како је тежак пут до доброг вина, и шта све на том путу чека. Та љубав, неизвесност, радост рађања, стрепња, усхићење „готовим производом“ или пак она тиха патња када упркос свему, вино не испадне у складу са очекивањима – то је нешто заједничко винарима, одакле год да су. Од овог „броја“ Прочитајте још…

ВИНСКА КАРТА (2) Предлог избора вина за 16. - 22. септембар

  Није лако направити „прави“ избор вина, када је толико тога у понуди. Зато сам се и за овај текст определио да предлози буду искључиво из српских винограда. А ово су притом нека вина која су на мене оставила најјачи утисак. Још једном напомињем: праштајте ми субјективност. Јер, винари су уметници и песници – и Прочитајте још…

ВИНСКА КАРТА (1) Предлог избора вина за 9. - 15. септембар

  Винарство и виноградарство су у Србији и целом нашем региону у последње две деценије добили нови замах – пре свега, почетком или обновом рада (изласком из „илегале“) великог броја малих приватних винарија. Постала је ствар престижа између винара направити добро вино, оживети неку заборављену сорту, одрадити купажу која ће истаћи све добре, а потиснути Прочитајте још…

РАЈСКА ВИНА ИЗ „ПАКЛЕНЕ“ ВРУЋИНЕ У посети винарији "13. јул - Плантаже": тамо где винова лоза расте из камена и шкрте, жедне земље

  Где год поглед да одлута – виногради. Скоро непрегледна равница Ћемовског поља, више од 11,5 милиона чокота винове лозе на 2.310 хектара највећег европског винограда у једном комаду. Mесто где „расту вина“ компаније „13. јул – Плантаже“ из Подгорице. На само тридесетак километара од Јадранског мора, с погледом на Скадарско језеро, владају „вранац“ и Прочитајте још…

САОБРАЋАЈНА ПАТРОЛА: ОД БЕОГРАДА ДО ЦРНЕ ГОРЕ

  Од кад знам за себе, вожња ка Црној Гори траје „данима“, врло је напорна, захтевна и оптерећујућа. A то искуство се понавља деценијама, бар по два пута годишње. Можда ће зато моји савети некоме помоћи. Писаћу о уобичајеној траси „Ибарском магистралом“ (како се колоквијално зове, иако није цела деоница та магистрала), Мељак – Степојевац Прочитајте још…

ОД БОГА ДАР, ОД ЉУДИ НЕБРИГА Туристичка слика Србије у једном малом експерименту

  Шта недостаје домаћем туризму? Вероватно би свако у одговору на ово питање направио неку своју листу примедби. Ипак, оно око чега би, чини се,  мирне душе могли да се сложе и туристички радници, и домаћи и страни гости, и власници агенција, и домаћини, су – осмишљена и планирана атрактивна понуда, туристичка свест, смештајни капацитети, Прочитајте још…

ТУРИЗАМ У РАЉАМА ОШЉАРА Савети како третирати медије и новинаре код промоције туристичких потенцијала

  Oзначила је држава Србија туризам као своју развојну шансу, посећују се сајмови, странцима представља Србија као пожељна дестинација, усвојене су мере за подстицање домаћег туризма… Наша земља јесте брендирана као јефтина дестинација великих природних лепота, одличне и обилне хране и пића и сјајног ноћног провода. Истовремено, уочено је да је рак-рана нашег туризма – Прочитајте још…