SENAT, PERJANICI I GVARDIJA

 

Vladika Petar Drugi Petrović Njegoš je 28. marta 1832. formirao crnogorski Senat, u čijim je rukama bila zakonodavna, sudska i izvršna vlast, kao i oružane odrede: Gvardiju, koja je izvršavala odluke Senata, i Perjanike, vladarevu gardu.

Sve ovo je učinjeno shodno odlukama Opštecrnogorskog zbora (skupština glavara), donesenim na Cetinju (14. oktobra 1831. godine), a neposredno posle ukidanja guvernadurstva, praktično paralelne pro-mletačke vlasti, u nasledstvu porodice Radonjić.

 

O VLADIKAMA I GUVERNADURIMA PROČITAJTE VIŠE OVDE

 

Slika može pripadati 2 osobe

Gvardija je, inače, prvi put formirana još za vreme vladavine Šćepana Malog, 1772. godine. Prvobitni zadatak gvardije u to vreme bila je zaštita „cara“ Šćepana, a kasnije i vršenje svih policijskih poslova i izvršnje odluka suda 12 starešina. Posle Šćepanove smrti Gvardija je rasformirana, za vreme vladike Petra Prvog nakratko ponovo oformljena, i tek za vreme Petra Drugog i zvanično bez prekida ustrojena.

Gvardija je kod Petra Drugog predstavljala vojno-policijsku jedinicu, manji sud i rešavala lokalne sporove, na nivou nahija i plemena. Raspoređena u celoj državi, u početku ju je činilo 165 ljudi. Broj je kasnije povećan na 405 gvardijana.

Plata im je iznosila 33 talira mesečno i nešto u namirnicama.

Perjanici su bili specijalna policijska jedinica stancionirana na Cetinju. U početku ih je bilo 8 i posao im je bio telesna zaštita Njegoša. Broj im je kasnije povećan na 30, odnosno 40 pripadnika. Kasnije im je povećan „obim posla“, pa su izvršavali egzekucije (pred Vlaškom crkvom na Cetinju) i radili zajedno sa Gvardijom u hvatanju izvršilaca krivčnih dela.

 

PROČITAJTE I: „BILJARDA“, PONOS CETINJA

Facebook Comments Box
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *