SRBIJA NA POLIGRAFU

 

U Srbiji nisu samo mediji tabloidizirani. Tabloidizirana je cela država. Predsednik „države“ je Stanija, na čelu vlade Kristijan.

I tako će biti dok god sudovi odlažu izvršenje višegodišnje zatvorske kazne osuđenim kriminalcima povratnicima, zarad učešća u rijalitiju, u kome oni onda ponovo izvrše, doduše sitnije, krivično delo. Dok se najviših političkih i izvršnih funkcija drže oni koji nemaju dovoljno škole, ili je imaju zahvaljujući kupljenoj diplomi odnosno falsifikovanom doktoratu, i oni koji zarad bolesne potrebe za sopstvenom promocijom ne prezaju ni od aboliranja osuđenih ubica u bekstvu. Ili dok se umesto u policiji, kriminalistički slučajevi rasvetljavaju u šou programima na televiziji.

E tako je počelo i sa poligrafom, sećate se? Neki šou, na nekoj TV, u kome neko treba nešto da prizna, pa ako slaže, mašina zapišti.

Ali, s poligrafom je bilo lako uz kamere, javnost, publiku u studiju, tremu, reflektore pod kojima se svakako preznojavaš… I uz aktere, koji će priznati štagod, samo zarad malo slave u svom selu, jer uostalom, zbog tog emotivnog egzibicionizma se samo i može prijaviti u takvu emisiju i javno iznositi intima. Poligraf tu ne može da omane.

Poligraf

Poligraf

 

U praksi je, ipak, posve drugačije. Kriminolozi vele – poligrafu ne treba verovati, njegove rezultate valja uzimati sa velikom rezervom i samo kao osnov za dalje, zakonom predviđene, dokazne postupke. Poligraf je samo još jedno u nizu posrednih dokaznih sredstava – setiće se pravnici. A u Srbiji danas, „detektor laži“ je počeo da se primenjuje kao apsolutni dokaz neprikosnovene istine. Baš kao vrelo ugljevlje u Srednjem veku. Ako prošetaš po vrelom uglju do kraja, nevin si. Ako poklekneš, kriv si. Tako je i sa famom o „apsolutnoj istini“ koja se širi oko poligrafa. Ako pristaneš na poligrafsko ispitivanje i „prođeš“, nevin si baš kao Devica Marija. Ako odbiješ ispitivanje, ili ne „prođeš“, ništa te ne opra od krivice.

Sam po sebi, aparat ne može otkriti lažne odgovore. To je taktičko-kriminalističko sredstvo koje se primenjuje u predistražnom postupku kao sredstvo eliminacije ili kao smernica za otkrivanje i prikupljanje drugih dokaza koji mogu poslužiti kao osnov sudske odluke. (Dragana Lazić, MA, Predškolska ustanova „Milica Nožica”, Valjevo)

 

Ko želi da dokaže narodu da radi dobro, lati se poligrafa. Ko želi da narodu dokaže da neko drugi ne radi dobro, pozove ga na poligraf, znajući da će ovaj to odbiti. Sve to skupa odavno već nije logika čak ni latinoameričke jeftine „sapunice“. To je logika vašara, postupci primitivnog seoskog bizgova, tehnika priglupog siledžije svesnog da mu je inteligencija poput tocila, ali i da ima veliku fizičku snagu, kojom uteruje strah u kosti.

Sveti Vođa

Sveti Vođa

 

Najnoviji slučaj: Vučić samoinicijativno otišao na poligraf. Da odbijemo demagogiju a la Hot Lips, i patetiku a la Boris govno Tadić, hajde pokušajte da zamislite da je Neša Izlučevina izašao pred kamere, sa onom vaskolikom policijskom silom za leđima, i rekao: „Vučić nije prošao poligraf„…

Kad se probudite iz sanjarenja o ovakvom scenariju, shvatićete zašto je poligraf običan marketinški trik, koji fakat prolazi kod poprilično zaglupljenog i zatupljenog naroda, kakav su Srbi u novije vreme. Problem je što je umesto pojedinca, izuzetno, kao interna policijska tehnika, na poligraf stavljena cela država. A detektor laži baždaren samo da razazna istinitost odgovora na pitanje „Podržavate li kao apsolutnu i neupitnu istinu jedino izjave Vođe i prihvatate li Vođu kao jedinu meru vrednosti„.


Foto: novosti.rs, teleprompter.rs

Facebook Comments
PODELI:

1 thought on “SRBIJA NA POLIGRAFU”

  1. Taman pomisliš kako niže ne možemo da potonemo.
    A „vlast” te iznenadi i pokaže ti potpuno nove dubine.

    Prosto im se divim nivou imbecilnosti.

    Postaje zanimljivije nego tragikomična serija u milion nastavaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *