SVE TAJNE KRALJA ALEKSANDRA

 

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević je svakako jedna od najkontroverznijih istorijskih ličnosti u Srba. Ne samo zbog nemalo čudnog načina na koji je, kao drugi sin kralja Petra Prvog, došao na presto, umesto impulsivnog i nestabilnog princa Đorđa.

Mnogo toga se zna o Aleksandru Ujedinitelju – da je rođen i detinjstvo proveo na Cetinju, da je bio aktivni vojni komandant, da je proveo Srbiju kroz najteža iskušenja Prvog svetskog rata, da se nije libio da se umeša u politička pitanja, ali i da je umalo umro od stomačnog tifusa, zbog čega je do kraja života imao stomačne probleme, kao i da je uveo surovu diktaturu

Kralj u vojvodskoj uniformi

 

A šta je malo poznato?

Na primer, da je, s obzirom da je rođen na Cetinju, sebe deklarisao kao Crnogorca. Anegdota kaže da su mu jednom prišli neki Crnogorci i dali mu primedbu na malen broj ministara rodom iz Crne Gore, a on je na to odgovorio:  „Da, ali imate kralja„.

Malo ko zna, da je kralj Aleksandar preko celih grudi imao tetovažu koja je predstavljala pruskog jednoglavog orla široko raširenih krila, s mačem u jednoj i šarom u drugoj kandži. Orao je okrunjen heraldičkom krunom, nalik na krunu Svetog Rimskog Carstva nemačke nacije.

Kome je poznato da  je Aleksandar je bio prvi Srbin koji je leteo avionom? U to vreme princ, prilikom boravka u Francuskoj od 5. do 27. aprila 1910. godine, Aleksandar Karađorđević leteo je u avionu „Flajer br. 1“ za čiju je proizvodnju francuska vlada licencu otkupila od braće Rajt.

Na naslovnici "Tajma"

Na naslovnici „Tajma“

 

Kad je završen Prvi svetski rat, Aleksandar je već imao trideset godina. Šaputalo se o njegovoj „muškoj nesposobnosti“ jer je još kao mladić bolovao od zapaljenja jednog testisa. Dugo je bio lečen, a posle prelaska Albanije 1915. godine stanje mu se pogoršalo, pa je morao da se operiše. Tadašnji predsednik Vlade, Nikola Pašić,  brinuo je da se zbog ove boljke ne prekine dinastija, pa su mu dovođene dame na testiranje „seksualne moći“. Iz jedne takve „probe“ s lekarkom iz Francuske, kažu hroničari, poslednjeg dana decembra 1920. godine u američkom konzulatu u Beogradu rodila se zdrava devojčica Jelena.


Foto: wikipedia.org, kurir.rs

Facebook Comments Box
PODELI:

3 thoughts on “SVE TAJNE KRALJA ALEKSANDRA”

 1. Dodajmo da je bio unuk Kralja Nikole Petrovića pa je tim u stvari bio po obe grane porodice iz iste loze. Da je po ugovoru između Kralja Petra I i Vlade Srbije prestolonaslednik bio Đorđe i da zato Aleksandar nikako nije mogao da nasledi presto Srbije, nego je bio legitimni prestolonaslednik Crne Gore posle kapitulacije Kranja Nikole. Zato je zauvek ostao regent, zato je pravio kraljevinu SHS.

  Jeo je izuzetno brzo i prekidao je obrok rano pa su njegove zvanice po pravilu ostajale gladne. Voleo je da popije čašu žilavke uz ručak.

  Bio je veoma eksplozivan i nimalo nežan. Znao je da ponizi, da se okrene i ode bez pozdrava i u odlasku odalami vratima od besa. Njegovo ponašanje više je ličilo na nekog oficira srednjeg čina nego na princa.

  Takođe se mora reći i da je bio hrabar. Često bi pobegao od svojih telohranitelja i u običnom civilnom odelu brzo bi se prošetao po gradu. Bio je niskog rasta, žilav i okretan i nije naročito voleo da jaše mada je bio neuporedivo bolji jahač od svog oca i da bi izgledao impresivnije često se slikao na konju.

  Školovao se u Švajcarskoj (u katoličkom, mislim kartezijanskom internatu).

 2. Sta napisa sve neko u prethodnom komentaru pa osta ziv!!! 🙂

  One prve, khm, da ne iskoristim neki bas neadekvatan odnosno nekorektan izraz, konstatacije o „bio po obe grane porodice iz iste loze“ sta god to znacilo, ili „ugovor“ izmedju kralja Petra i vlade Srbije, te da „nikako nije mogao da nasledi presto Srbije“ i da je „bio legitimni prestolonaslednik Crne Gore“ i kao vrhunac, „Zato je zauvek ostao regent, zato je pravio kraljevinu SHS.“ nisu vredne nikakvog komentara.

  Sto se tice opisa njegove licnosti, doslovce su prepisane karakteristike kojima je opisivan kraljevic Djordje od strane svojih savremenika…

  Stvarno, i pored najbolje volje, prethodnom komentaru ne mogu da shvatim smisao… a ni nameru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *