VINO I HRANA

 

Vino i hrana, ili, kako vinoljupci vole da kažu – slaganje vina i hrane, izgleda da je tema koja nikad neće biti zatvorena. Odavno je lansirano ono opšte pravilo – da uz crvena mesa ide crveno (ili, kako neki vele, crno) vino, a uz bela mesa ide belo vino.

Pa ipak, em što nije sve baš tako jednostavno (jer je nemoguće sve vino i svu hranu svrstati u dve grupe), em što postoje „cake“ i detalji (i u vinima, i u začinima, npr.), koje dve na prvi pogled „iste“ kombinacije jela i pića – čine bitno različitim. „Zlatno pravilo“ je – odakle je hrana, odatle je vino. Na kraju, treba ostaviti prostora i za najnemerodavniju, a opet najšire zastupljenu kategoriju – lični ukus.

Daleko od toga da sam ekspert, ovo su neka opšta pravila koju hranu i koja vina treba uklapati. Mislim da će dobro doći u ovom intenzivnom periodu slava i praznika.

 

Bela vina:

Tamjanika se lepo slaže uz lako začinjenu hranu, salate, povrće, ribu i kinesku hranu. Može lepo da se pije i uz dimljenu ribu. I uz sarmu.

Beli sovinjon se savetuje takođe uz salate, povrće i ribu (posebno onu prženu), te uz morske plodove, tajlandsku hranu i „oštre“ sosove.  Tu idu i neki sirevi, ali o njima u posebnom tekstu.

Šardone ide takođe uz bezmalo svaku vrstu ribe osim one najmasnije (slavski šaran dakle otpada), onda su na jelovniku i ostrige, morski specijaliteti jačih začina i neka variva, i neka jela od mlevenog mesa.  Sirevi? Da, ali – to ćete čitati u posebnom tekstu.

Beli i sivi pino piju se takođe uz ribu, riblju čorbu, fiš paprikaš, rižoto,testo s povrćem, testo s kremastim sosovima, pa i uz piletinu.

Graševina (italijanski rizling, grašac) ide uz teletinu, soma, kulen, lovački paprikaš, pa čak i belu morsku ribu i školjke.

Traminac (gevurctraminer) probajte uz junetinu, on „obožava“ začinjena jela, ide i uz „perad“, može i uz rakove, a verujte, nećete pokvariti ni traminac ni svinjetinu ako ih zajedno konzumirate.

 

Crvena vina:

Kaberne sovinjon i Merlo važe za „gospodare“ među vinima, piju se samostalno kao sortna, ali i kao kupaže, uz sve vrste crvenih mesa, te kobasice, meso i povrće s roštilja, kao i uz meso od divljači. To je ta neka „najšira upotreba“ uz pravu i jaku hranu.

I vranac ide uz jaka crvena mesa, pršut, pečenje, jela s roštilja, kvalitetnu morsku i jezersku ribu, posebno „dimljenog krapa“ iz Skadarskog jezera.

Crni pino se sjajno slaže uz lososa, tunu, pečurke, patku, prepelicu, jarebicu (neki savetuju crni burgundac posebno uz jarebicu), te uz svinjetinu i sva jela od pasulja.

Primitivo (zinfandel, plavac mali, kratošija) takođe zahteva jaču hranu, crvena mesa, suva mesa, ali i divljač.

Širaz, ne tako često vino kod nas, „voli“ ptice: pečenu ćuretinu, gusku, patku, ali i kobasice, meso i povrće s roštilja, kuvana jela s mesom i povrćem, kao i meso i jela od divljači.

 

E, sad – kojim redom, kako se piju koja vina?

Kao aperitiv obično se pije suvo ili polusuvo penušavo vino, suvo ili slatko belo, te neka od specijalitetnih, slatkih vina kao šeri, porto, bermet ili prošek. Znam, navika je čudo, i rakija neprikosnovena, ali, promenite nekad.

Uz predjela, pihtije i namaze – dakle, sav onaj slavski redovni „asortiman“ od koga se obično i zasitimo – lepo ide neko suvo, ili polusuvo belo vino.  Može čak i lagano slatko.

Kada smo kod predjela, probajte suhomesnate proizvode uz neki suvi roze. Naravno, ona suva bela vina iz prethodne kategorije predjela takođe se dobro slažu. Isti recept važi i za jaja.

Jela na bazi ribe su obuhvaćena u onom gornjem pregledu, ali ima stručnjaka koji uz ribu savetuju i suve penušavce.

Uz čorbe, mogu se piti bela suva vina, zatim roze i mlada crvena vina.

Belo vino je pravi izbor uz punjene paprike i sarmu. Stručnjaci savetuju – barikirano, ali nećete pogrešiti ni ako ne ispunite taj uslov.

Belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju treba probati (ne uz belo, nego) uz mlado crveno suvo vino. Ukoliko se na trpezu iznose neka tamna mesa, ili pak divljač, treba otvoriti bocu nekog izrazito punog i jakog,  robusnog crvenog vina.

Dezerti…   Ukoliko je za dezert voće – onda belo slatko vino, penušavac, likerski roze i slatki bermet. Kolači i sladoled idu takođe uz likerska vina, polusuve penušavce i aromatična slatka vina. Suve poslastice, one bez čokolade, dobro podnose penušavce starijeg godišta, bela slatka i poluslatka vina, te šeri, porto ili prošek.

 


Foto: vinotika.mk, menshealth.rs, profimedia

Facebook Comments
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *