VINSKA KARTA (1) Predlog izbora vina za 9. - 15. septembar

 

Vinarstvo i vinogradarstvo su u Srbiji i celom našem regionu u poslednje dve decenije dobili novi zamah – pre svega, početkom ili obnovom rada (izlaskom iz „ilegale“) velikog broja malih privatnih vinarija. Postala je stvar prestiža između vinara napraviti dobro vino, oživeti neku zaboravljenu sortu, odraditi kupažu koja će istaći sve dobre, a potisnuti lošije strane u nju uključenih sorti. Iz tog zdravog takmičenja, dobijamo zaista izvrsne napitke, kojih se ne bi postideli ni u tradicionalnim vinarskim državama.

Veliki je broj domaćih i regionalnih vina na našem tržištu, pa sam odlučio da svojim čitaocima povremeno – predlažem neka vina. Naravno, sve je bazirano na mom ukusu, a o ukusima ne vredi raspravljati. Ja sam samo prosečni poznavalac i vinski „amater“, sa dobrim nosom doduše, ali sam siguran da se niko neće pokajati ako proba vina koja ću predlagati.

U prvo vreme, jednom nedeljno, biće to po jedno belo, roze i crveno vino. Kasnije ću uključiti i penušava i dezertna vina.

Dakle, da počnemo:

Grašac beli

♠ Belo vino: „Grašac beli„, Vinarija „Kiš“. Italijanski rizling male porodične vinarije dugačke tradicije, s starim, tradicionalnim imenom „grašac“ (ova vina znamo i kao „graševina“). Godinama u masovnoj vinskoj proizvodnji SFRJ prokazano zbog „špricera“, vraćeno je na velika vrata. Mlado, osvežavajuće, lepršavo vino. Miriše na zrele jabuke, stono voće i citruse. Odlično ide uz pečenu piletinu, šarana i soma, gibanicu, riblji paprikaš, kao i mlade, kremaste sireve. Cena u vinariji 720,00 din.

Rondo

Rozevino: „Rondo„, Vinarija „Jeremić“. Naviknut na sjajnu tradicionalnu ponudu belih i crvenih vina „Jeremića“, tek nedavno sam ga otkrio.  I oduševio se. Kupaža Merlot-a i Cabernet-a, dominantne roze boje. U prvom osećaju preovladavaju mirisi jagode i maline, a onda se otvaraju i drugi voćni mirisi. Ide odlično uz neke sireve, salate (posebno masline), voćne deserte. Cena u vinariji 780,00 din.

Kamerlot

Crvenovino: „Kamerlot„, Vinarija „Mačkov podrum“. Kada sam prvi put probao ovo vino, zaljubio sam se. I bez obzira na godinu berbe, kratko rečeno – obožavam ga. „Kamerlot“ je vino za uživanje. Puno, bogato. Kada se pije, zaista se oseti u ustima. Vrhunsko zadovoljstvo za nepca. I ovo je kupaža Merlot-a i Cabernet-a. Odličan je uz goveđe odreske, jagnjeće kotlete ili pečenu prasetinu sa sosovima od jabuke, višnje ili mente, uz roštilj i divljač. Cena u vinariji 900,00 din.

 

Facebook Comments Box
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *