VINSKA KARTA (4) Predlog izbora vina za 21. - 27. oktobar

 

Napravili smo malu pauzu s vinskim predlozima, što i nije tako loše, s obzirom da ima itekako vinskih tema o kojima bi trebalo pisati, a piscu fali vremena. Ukusi su različiti, pa se možda neko neće složiti s mojim izborima, i zato još jednom napominjem koliko je sve ovo subjektivno.

Dolazi sezona slava i proslava, otuda vam svakako predlažem da se podsetite mojih preporuka iz „Vinske karte“ br.1, br. 2 i br. 3  kao i teksta „Vino i hrana“ – jer verujem da ćete tu naći nešto šta će prijati i vama i vašim gostima i zadovoljavajuće savete kako da izabrano vino uparite s hranom.

Uglavnom, za ovaj nastavak „Vinske karte“ spremio sam vam tri nova vina, koja su me osvojila, svako na svoj način, ali su definitivno u kategoriji „omiljena, za preporuku„.

 

Traminac mirisavi

♠ Belo vino: „Traminac mirisavi“, Vinarija „Mačkov podrum“. Dugo sam se razmišljao kako da opišem vino, koje pod obavezno mora da se nađe u mojoj skromnoj, ali vrlo rigidnoj, kućnoj vinoteci? Nije najbolje koje sam pio, ali meni izuzetno prija, i jednostavno je kao zaštitni znak. Ovo je mekano vino, nežno, s mirisom dinje i breskve, pa je negde i ukus takav, s tim što vuče na kandirano voće, pa onako zavodi, kao žena kad zavodi muškarca, koji zna da će biti zaveden, ali dopušta taj ples… Ja volim vina koje mogu da pijem i „solo“ i uz hranu, ovaj šarmantni traminac je baš takav, kada se ohladi malo više nego što se preporučuje lepo mi „leži“ kao osveženje, to leto kojim odiše, slaže se uz voćne salate i morske specijalitete, ali nećete se pokajati ako ako ga pijete uz guščju džigericu, pačetinu, prasetinu, grilovano belo meso (meni se uz pileće belo s roštilja idealno uklopila)… Cena u vinariji: 690,00 dinara.

 

Regina

Rozevino: „Regina“, Vinarija „Plantaže“. Ovo vino je iz takozvanog premijum segmenta najstarije crnogorske vinarije. Napravljeno je u čast crnogorske princeze, a pretposlednje italijanske kraljice Jelene Savojske. Nežna svetlo roze boja, i elegantno, ali odmereno pakovanje s etiketom koja kao da ima vez, kriju u stvari moćni kaberne sovinjon iz suncem izmučenog Ćemovskog polja. Mirisa belog cveća, citrusnog voća i zrele jagode, „Regina“ se u svojoj otmenosti pokazuje baš na ukusu – kao sočno vino punog tela, sa slatkom voćnom završnicom. Rozei su, po nekoj ustaljenoj praksi, letnja, osvežavajuća vina, ali se „Regina“ može piti u bilo koje doba godine i vladati suvereno trpezom na kojoj su jela od crvenog, ne previše masnog mesa, dimljeni pršut, masnija rečna i jezerska riba, sve vrste roštilja i pečenja, zreli tvrdi sirevi…  Verujte na reč, probao sam ovaj roze i s pršutom, i s ribom, i sa sirom. Cena u vinariji (vajn šop Vranjina): 8,00 evra. Cena u vinotekama u Srbiji: 750,00 (akcijska) -1.000,00 dinara.

 

Kremen kamen

Crvenovino: „Kremen kamen“, Vinarija „Matalj“. Ubedljivi, dominantni, kaberne sovinjon, od najboljeg grožđa, s redukovanim rodom. Zagasite je rubin boje, na mirisu – kedar, crna ribizla i suva šljiva, a na ukusu – pun, kremast, s izraženim taninima. Još mlado vino, ima potencijal za odležavanje, a tako će dobiti na kvalitetu, ozbiljnosti i raskoši. Na jednoj nedavnoj degustaciji baš smo razgovarali kakav potencijal ima i kakve mogućnosti ovo vino nudi. Nešto najbolje šta je poslednjih godina napravljeno u Srbiji od crnog grožđa. Može da se jede uz parmezan, jela od divljači poput ragua od divlje svinje ili srnećeg gulaša, ali i uz biftek. Cena u vinariji: 4.500,00 dinara.

 

Facebook Comments
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *