16. НОВЕМБАР

 

Данас је Међународни дан толеранције и велики православни светац –  Обновљење храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц.

djurdjic

Ђурђиц

● На данашњи дан 534. године, објављен је Јустинијанов Кодекс под називом „Codex repetitae praelectionis„.

urban_ii

Папа Урбан Други

● Петстотинак година касније, тачније 1095. на данашњи дан, на црквеном сабору у Клермону, у Француској, папа Урбан II позвао је црквене великодостојнике и световне владаре на верски рат против турског племена Селџука, које је заузело Свету земљу у Палестини. Тиме је почела епоха крсташких ратова.

● А 16. новембра 1532, шпански освајач Франсиско Писаро, заузео је са само 200 војника град Кахемарку у Перуу и погубио цара Инка Атахуалпу, иако је за њега била исплаћена велика откупнина.

karadorde_petrovic_by_vladimir_borovikovsky_1816

Карађорђе Петровић

● Иако се историјски извори не слажу, доминантно је веровање да jе на данашњи дан 1762. рођен Ђорђе Петровић – Карађорђе, вођа Првог српског устанка и родоначелник династије Карађорђевића.

carl_von_clausewitz

Клаузевиц

● Пруски генерал Карл Марија фон Клаузевиц, један од најпознатијих војних теоретичара 19. века, умро је на данашњи дан 1831. Он је творац чувене тезе о рату као наставку политике другим средствима.

250px-dostoevskij_1872

Достојевски

● Не знам да ли сте знали: 16.11.1849. руски двор осудио је Фјодора Достојевског на смрт због противдржавног деловања, али је његово погубљење отказано у последњи час.

suecki-kanal

Суецки канал

● Само двадесет година после тога, 16. новембра 1869, пуштен је у промет Суецки канал. Овај вештачки канал дужине 163 километара, између Средоземног и Црвеног мора, пројектовао је француски инжењер Фердинанд де Лесепс.

nakon_bitoljske_bitke

После Битољске битке

● На дан 16. новембра 1912. почела је Битољска битка, у којој је српска војска до 19. новембра коначно потукла турску Вардарску армију Зеки паше, која је била у повлачењу после Кумановске и битке код Прилепа. Губици Прве српске армије били су: 3.230 погинулих, рањених и несталих. Заробљено је 35 официра и 3.365 војника и заплењено 57 топова. Погинуло је и рањено око 6.000 турских војника. Резултат битке било је протеривање остатака турске војске из Македоније у Албанију, где је њено расуло било само питање времена. После ове, на српском делу фронта више није било већих битака у Првом балканском рату.

serbia_montenegro_albania1913_02

● А само две године после Битољске, 16. новембра 1914, почела је Колубарска битка, највећа коју је српска војска водила у Првом светском рату. Битка је завршена 15. децембра победом српске војске над аустроугарским трупама под командом генерала Поћорека, који је био присиљен да се повуче из Србије. Изузетне заслуге за победу у бици, у којој је заробљено око 43.000 аустроугарских војника, имао је генерал Живојин Мишић.

kolubarska-bitka

Колубарска битка

● Симболично: 16. новембра 1918, после пропасти Аустроугарске монархије у Првом светском рату, Мађарска је проглашена независном републиком.

● Није све у рату: 16. 11. 1920. основан је „Квантас“, аустралијска национална авиокомпанија, и тако постала друга најстарија авиокомпанијана свету. Од ње је старији само холандски КЛМ, основан 7. октобра 1919.

● На овај дан 1933. СССР и САД су успоставили дипломатске односе.

most-djurdjevica-tara

Мост на Ђурђевића Тари

● На данашњи дан 1940. године је отворен мост на Ђурђевића Тари, тада највећи мост на Балкану, а други у Европи. Изградња моста је почела 1937. године, по пројекту Мијата С. Тројановића, професора београдског Универзитета, а градитељ је био Дурмиторац, инжењер Лазар Јауковић. Пет величанствених лукова премостило је Тару у дужини од 370 метара. Распон првог лука износи 116 метара, а висина од нивоа реке је 150,9 метара. Инжењер Јауковић је 1942. минирао један лук моста да би спречио окупаторске колоне да пређу на слободну територију. Изабрао је онај лук који ће изазвати најмања оштећења на мосту да би се касније лакше обновио. Јауковић је ухваћен, стрељан и сахрањен, и ту поред моста му се налази споменик. Мост је обновљен у јесен 1946. године.

● Али, на овај дан 1940. је и Холокауст показао своје право лице: нацисти су затворили варшавски Гето, изоловавши га од спољног света.

ruske-trupe-u-moskvi

Руске трупе у Москви

● Годину дана касније, 16. новембра 1941. почела је друга немачка офанзива на Москву, која је 5. децембра завршена поразом немачке војске. Настављајући операције, совјетска Црвена армија је до марта 1942. одбацила немачке трупе на 200 километара од Москве. Овај немачки пораз означио је крај „блицкрига“ и наговестио преокрет Другог светског рата у корист антихитлеровске коалиције.

● Ратовало се и „хладно“. На овај дан 1945, САД, уз помоћ 88 немачких научника, започеле су производњу ракета. Пројекти су базирани на нацистичким ракетама „фау“.

mate-parlov

Мате Парлов

● Генерације Југословена сећају се Мате Парлова, једног од најтрофејнијих боксера бивше СФРЈ. Мате је рођен на данашњи дан 1948.

16. новембра 1959. у Београду је умро црногорски војсковођа Блажо Стевов Врбица. Генерал Врбица рођен је 9. маја 1881. у селу Врби, на Његушима. Војну школу завршио је у Цариграду, у лицеју Галатасарај. Учествовао је у Првом балканском и Првом светском рату, а после слома црногорске војске, био је у логору Карлштајн. У Краљевини СХС, односно Југославији, обављао је високе војне дужности, затекавши се у тренутку капитулације 1941. на месту команданта пешадије Боке которске. Вративши се у родни крај, који је био у италијанској окупационој зони, одбио је понуду италијанског генерала Пирција Биролија да формира црногорску владу, после чега је морао да напусти Црну Гору. По доласку у Београд, ухапсио га је Гестапо и спровео у логор у Померанији. Био је други муж Василије, кћери сердара Јанка Вукотића.

space_shuttle_columbia_launching

Лансирање Колумбије

● Четири „свемирска“ догађаја обележила су 16. новембат: 1965. СССР је лансирао свемирски брод „Венера III“, који је у марту 1966. стигао на Венеру, као први свемирски брод који се спустио на неку другу планету; 1972. тројица америчких астронаута почели су свој 84-дневни лет у свемирској летелици „Скајлаб 4“; 1977. је била биоскопска премијера СФ класика, „Блиски сусрети треће врсте“; а 1982. спејс шатл „Колумбија“ се успешно спустио на земљу, после прве комерцијалне мисије током које су два сателита постављена у своје орбите. Интересантно, 1. фебруара 2003. „Колумбија“ се, 16 минута пре слетања, распала. Погинуло је свих седам чланова посаде.

● Мало ружних сећања: на данашњи дан 1992. Савет безбедности УН пооштрио је санкције против СР Југославије, увођењем речне и поморске блокаде.

x-43a

Авион X-43А

● А 16. 11. 2004. авион X-43А постао је најбржи млазни авион, остваривши брзину од скоро 11.200 км/х или 3,11 км/сек.

● Ко се не сећа, да га подсетим: 16. новембра 2012. донета је ослобађајућа пресуда хрватским генералима Готовини и Маркачу, пред Трибуналом у Хагу.

Save

Save

Save

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *