19. јун

На данашњи дан, 19. јуна 1785. кренуо је поход скадарског намесника Махмуд-паше Бушатлије ка Цетињу, са око 18 хиљада војника. У то време је владика Петар Први боравио у Русији. Трупе скадарског паше, стациониране у Подгорици, потиснуле су Црногорце ка Ријеци Црнојевића, а војска Ахмет-паше, Махмудовог брата, истога дана заузела је и запалила Чево.
Исто 19. јуна, али 1862. амерички Конгрес забранио је ропство на територији САД.
На овај дан 1897. умро је енглески капетан Чарлс Канингем Бојкот. Њему су 1880. закупци имања којим је управљао одбили сарадњу. Такав вид отпора касније је назван по његовом имену – бојкот.
Откуд Јапанци у Брзаилу? На данашњи дан 1908. у луку Сантос пристао је брод „Касато Мару“, са 168 јапанских породица. Тако је почела имиграција Јапанаца у Бразил.
На данашњи дан 1963. Рускиња Валентина Терјешкова је полетела у свемир као прва жена космонаут. Историја је утврдила да јој није било дозвољено да додирује уређаје за управљање, јер би у супротном васионски брод још лутао свемиром, док се она шминка огледајући се у ретровизору.
______________
На сликама: Махмуд-паша Бушатлија, капетан Бојкот, Валентина ТерјешковаОпис фотографије није доступан.Опис фотографије није доступан.Опис фотографије није доступан.
Facebook Comments Box
ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.