25. МАЈ

Десант на Дрвар

Данашњи дан погрешно је обележен као рођендан Јосипа Броза Тита, па су на то насели и Немци, организујући 1944. велики десант на Дрвар, операцију „Коњићев скок“. Операција у којој је требало уништити Врховни штаб НОВЈ је трајала до 6. јуна. Завршена је, очигледно, немачким неуспехом. Немачки губици су били 789 убијених, 929 рањених и 57 несталих. Немци су губитке партизана (махом Срба – Пратећи батаљон Врховног штаба и Трећа личка бригада су примили највећи удар) проценили на 6.240 мртвих заједно са заробљенима, укључујући и много цивилних жртава. Погинуо је и Рекс. Постоји, међутим, и друга страна медаље о тим догађајима.

 

Грб Балшића

Грб Балшића

● Давног 25. маја 1396. у окршају с војском Ђурђа Другог Стратимировића Балшића погинуо је Радич Црнојевић, оснивач црногорске династије Црнојевића.

 

Пад авиона код аеродрома О`Хара

● Да се на дан 25. маја гинуло на ангро, гинуло се. 1979. се у Чикагу, при полетању са аеродрома „О`Хара“ срушио авион ДЦ-10 компаније „Америкен Ерлајнз“, с лета 191. Тада је страдао 271 путник и члан посаде авиона и двоје људи на земљи.

 

Остаци кинеског Боинга

● „Само“ 23 године касније, 2002, авион Боинг 747-200, кинеске компаније „Чајна Ерлајнз“ распао се у ваздуху изнад тајванског мореуза, а страдало је 225 људи.

● Гинуло се и на земљи и мору. 1983. је у пожарима који су захватили три брода на реци Нил у јужном Египту погинуло више од 300 људи.

 

Циклон изнад Бангладеша

● Две године касније, 1985, Бангладеш је погодио тропски циклон који је за собом оставио око 10.000 мртвих.

А 2004. у поплавама у Доминиканској Републици и Хаитију погинуло је најмање 1.950 људи.

 

Бесмислена битка за Ипр

● Што се тиче ратова – 25. маја 1915. завршена је битка за град Ипр (Белгија) у Првом светском рату, у којој је било 105.000 погинулих и рањених. Током ове битке Немци су први пут употребили отровни гас који је по том граду добио назив – иперит.

 

Британска жртва Гокландског рата – „Конвентри“

● На овај дан 1982. остварен је једини прави успех аргентинске војске у Фокландском рату: француском ракетом „ексозет“ потопљен је британски ратни брод „Конвентри„.

 

Оскар Вајлд

● Британцима није било лако 25. маја ни много година раније. 1895. је британски писац Оскар Вајлд осуђен на две године робије због хомосексуализма.

● 25. мај је вишезначајан и за сукобе на територији бивше СФРЈ. На тај дан 1993. Савет безбедности УН усвојио је резолуцију 827 о оснивању Међународног суда за ратне злочине почињене на тлу бивше Југославије са седиштем у Хагу.

 

Српски талац - мировњак УН

Српски талац – мировњак УН

● Две године касније, 25. маја 1995. авијација НАТО бомбардовала је складиште муниције босанских Срба код Пала. Срби су одговорили узимањем за таоце 377 припадника мировних снага УН. Последњи таоци пуштени су 18. јуна.

● А десет година после распада СФР Југославије, 25.5. 2001, представници новонасталих држава парафирали су у Бечу Споразум о подели имовине бивше заједничке земље. Културно.

 

Жанка Стокић

Жанка Стокић

● Кад смо код културе: 25. маја 1929. у Народном позоришту у Београду изведена је премијера „Госпође министарке“ Бранислава Нушића. Редитељ је био Витомир Богић, а сценограф Ананије Вербицки. Насловну улогу тумачила је Жанка Стокић, којој је Нушић унапред наменио улогу.

 

На месту ове зграде налазила се прва пошта у Србији

● Иначе, овај дан је што се Србије тиче ушао у историју још 1840. када је уведен јавни поштански саобраћај отварањем прве поште у Београду, у згради на Калемегдану. Пошта је из Београда у друга места у земљи отпремана средом и суботом.

**

На данашњи дан рођени су и: немачки генерал, начелник немачког Генералштаба до Првог светског рата Хелмут фон Молтке Млађи (1848.),  француски маршал, херој Првог светског рата и почасни војвода српске војске Луј Франше д’ Епере (1856.),  британски политичар и новински магнат Вилијам Максвел, лорд Бивербрук (1879.), најпознатији српски мајор, јунак одбране Београда 1915, пуковник ЈВ Драгутин Гавриловић (1882.),  архитект, један од пионира српске модерне архитектуре, Драгиша Брашован (1887.), руски конструктор авиона и хеликоптера Игор Сикорски (1889.). А на данашњи дан1995. умро је Крешимир Ћосић, југословенски и хрватски кошаркаш и тренер.

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *