25. НОВЕМБАР

 

Тело блажене Озане у Котору

Тело блажене Озане у Котору

Дана 25. новембра 1493. године, у селу Релеза у Љешанској нахији у Црној Гори, у православној породици, рођена је Јована (Катарина) Ђујовић. Звали су је Блажена Одива, као и Озана Которска. У Котору је уз цркву Св. Павла основала самостан доминканских трећореткиња. Папа Пије Шести децембра 1927. дозволио је њено јавно црквено поштовање. Слављена је као светица у Црној Гори, Боки и Далмацији, прва јужнословенска светица у Римокатоличкој цркви.

 

Тријумфални улазак Џорџа Вашингтона у Њујорк литографија

Тријумфални улазак Џорџа Вашингтона у Њујорк, литографија

● На данашњи дан 1783. године, последњи британски војници („црвени мундири“) су напустили Њујорк, после завршетка Америчког рата за независност.

 

Јован Ђорђевић

Јован Ђорђевић

● Српски књижевник Јован Ђорђевић, велики културни и национални радник, рођен је на данашњи дан 1826. Оснивач је Српског народног позоришта у Новом Саду и један од оснивача Народног позоришта у Београду и његов управник. Био је професор историје на Великој школи у Београду, лични учитељ краља Александра Обреновића, накратко и министар просвете. Објавио је „Општу историју“ и више превода, посебно драмских текстова. Аутор је драмског дела „Маркова сабља“ чији је, између осталог, саставни део и песма „Боже правде“ која је постала химна Србије (1872).

 

Фрањо Рачки

Фрањо Рачки

● А 25.11.1828. рођен је хрватски свештеник, историчар и политичар Фрањо Рачки, један од идеолога Илирског покрета и поборник јужнословенског јединства. Оснивач је Народне странке са Јосипом Штросмајером (1860.) и први председник Југословенске академије знаности и уметности (1866.).

 

Краљ Милан

Краљ Милан

● На данашњи дан 1877. избила је Тополска буна на Становљанском пољу близу Крагујевца, када су Лепенички и Јасенички батаљони народне војске одбили да положе заклетву кнезу Милану Обреновићу уочи Другог српско-турског рата и покушали да на власт доведу Петра Карађорђевића. Устанак је стајаћа војска угушила већ 29. новембра, а од 70 учесника оптужених за велеиздају, 24 су осуђена на смрт, од којих су седморица стрељана. Пред ванредни војни суд изведени су поред учесника и конзервативни опозиционари Аћим Чумић и Илија Милосављевић Коларац, иако њихово учешће није било доказано. Кнез Милан је искористио Тополску буну да ликвидира потпуковника Јеврема Марковића, брата Светозара Марковића. Јеврем је ухапшен средином марта 1878, доведен у везу са побуном и без доказане кривице осуђен и стрељан 19. маја 1878. године. Директна последица тога је један од пет неуспешних атентата на Милана, о чему је и „Енигма“ писала у броју 2.410. Јевремова удовица Јелена Илка пуцала је на тада већ краља Милана 11. октобра 1882. Промашила је. Милан је куршум сачувао, опточио га драгим камењем и носио као иглу за кравату, а Илка, најпре осуђена на смрт, па на 20 година затвора, није поживела дуже од 29. маја 1883, кад је нађена мртва у затворској ћелији.

 

Даворин Јенко

Даворин Јенко

● Кад смо код смрти: 1914. на данашњи дан умро је српски и словеначки композитор Даворин Јенко, аутор словеначке химне „Напреј, застава славе“ и српске „Боже правде„. Био је члан Српске краљевске академије, хоровођа и капелник Народног позоришта у Београду. Компоновао је музику за око 90 „комада с певањем“ и аутор је прве српске оперете „Врачара„. Ја сам ишао у музичку школу названу његовим именом.

 

Албанска голгота

Албанска голгота

● Истог дана, наредне године, 1915. Врховна команда српске војске донела је одлуку о повлачењу трупа преко Црне Горе и Албаније. У повлачењу војника праћених избеглицама, живот је изгубило више од 240.000 људи. На Крф је савезничким бродовима пребачено 135.000 војника, који су опорављени и реорганизовани наставили борбе на Солунском фронту наредне године.

 

Велика скупштина у Новом Саду

Велика скупштина у Новом Саду

● Велики рат је тек завршен, а 25.11.1918. Велика скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Новом Саду донела је одлуку о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

● На данашњи дан 1936, Немачка и Јапан су потписале Антикоминтерна пакт, којим су се обавезале на борбу против ширења комунизма.

 

Џон Ленон

Џон Ленон

● На исти да у две године, два радикална уметничка бунта. Најпре је 1969. члан „Битлса“ Џон Ленон вратио је титулу Реда Британске Империје коју му је 1965. доделила краљица Елизабета Друга, у знак протеста због подршке Велике Британије агресији САД у Вијетнаму и британске политике у нигеријској провинцији Бијафра.

 

Јукио Мишима

Јукио Мишима

● А наредне 1970, 25. новембра, јапански писац Јукио Мишима извршио је јавно рутуално самоубиство (харикири), у знак протеста против „вестернизације“ Јапана.

 

После експлозије у Бирмингему

После експлозије у Бирмингему

● На данашњи дан 1974. Велика Британија је ван закона ставила Ирску републиканску армију, четири дана после подметања експлозива у два пуба у Бирмингему и погибије 21 особе.

 

● Тог 25.11.1996. Београд је спасио своју част. Више од 100.000 људи протестовало је због судског поништавања победе опозиционе коалиције „Заједно“ на локалним изборима, оптужујући председника Слободана Милошевића да је покрао изборе.

● Прве године новог столећа, откриће за нови век. 25.новембра 2001. америчка компанија AST („Едвансд сел технолоџи“) саопштила је да је клонирала људски ембрион. Према изјави научника „достигнуће ће бити коришћено у медицини, а не за клонирање људског бића„.

 

Мило Ђукановић

Мило Ђукановић

● Друге године новог столећа, 2002. на данашњи дан, председник Црне Горе Мило Ђукановић поднео је оставку. Дан касније предложен је за мандатара нове црногорске владе.

**

На данашњи дан рођени су и: чилеански генерал и диктатор Аугусто Пиноче (1915.), хрватски фудбалер и тренер Фране Матошић (1918.), последњи премијер СФРЈ Анте Марковић (1924.), српски глумац Данило Лазовић (1951.) и српски глумац Слободан Нинковић (1956.). На данашњи дан умрли су и: ђеновљански адмирал Андреа Дорија (1560.), српски артиљерац, који је топом оборио непријатељски авион 1915. године, Радоје Љутовац (1968.) и филозоф и социолог, члан САНУ, Михаило Ђурић (2011.).

 

 

Save

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *