4. ОКТОБАР

 

Пажња, пажња! За вас који не прихватате Миланковићев календар, и за Српску православну цркву! Четврти октобар 1582. године, означен је као последњи дан Јулијанског календара у Папској држави, Шпанији и Португалији. Грегоријански календар ступио је на снагу наредног дана са датумом 15. октобар, а убрзо су га прихватиле готово све католичке државе. Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца прихватила је тај календар за подручје Србије, Црне Горе и Македоније 19, односно 31. јануара 1919.

Опсада Севастопоља (Малахков, 1904.)

● Кад смо код наших простора… Турска је 4. октобра 1853, уз подршку Велике Британије и Француске, објавила Русији „Кримски рат“, јер је Русија одбила да се повуче из подунавских кнежевина Влашке и Молдавије које је окупирала да би, како је образложила, заштитила православне поданике на територији Отоманског царства. Рат је, после огромних и непотребних губитака обе стране, после три године завршен компромисом, у коме је Русија мало лошије прошла.

Наполеон III (Франц Ксавер Винтерхалт)

Леополд фон Бизмарк (Ернст Фридрих фон Липхарт)

● Помислићете – тако му и треба кад верује Шваби? Пруски канцелар Ото фон Бизмарк и француски цар Наполеон Трећи постигли су у Бијарицу, 4. октобра 1865, споразум да Пруска преузме врховно вођство у Немачкој. Пет година касније избио је француско-пруски рат у којем је Наполеон Трећи заробљен, а у Француској је 4. октобра 1870. поново успостављена република. Наполеон Трећи је умро у изгнанству, а његово једино дете, син, погинуо у младости. Бизмарк је постао први канцелар Немачког царства. Умро је 1898, у 83. години, уз све почасти, славу, географске топониме који носе његово име…

Интересантно, на овај дан 1209. немачки краљ Отон IV крунисан је за римско-немачког цара.

● За нас је најважније да је 4. октобра 1944. распуштен концентрациони логор на Бањици у Београду, који су немачке окупационе власти основале у јуну 1941. Према непотпуним подацима, кроз тај логор прошло је око 100.000 затвореника, од којих је око 80.000 убијено.

Џенис Џоплин

● За љубитеље музике, значајан је 4. октобар 1970. кад је од прекомерне дозе дроге умрла америчка певачица Џенис Џоплин, најпознатија бела певачица блуза.  А 41 годину касније од прекомерне дозе алкохола умрла је певачица коју су по стилу певања и гласовним могућностима поредили са Џенис – Ејми Вајнхаус.

Бели дом, седиште Врховног совјета Русије после бомбардовања

● Хехехехе… за све русофиле: 4. октобар 1993. Председник Русије Борис Јељцин тада је употребио тенкове да би заузео зграду парламента у коју су се забарaкадирали посланици, пошто је 21. септембра распуштен парламент. Раније су посланици сменили Јељцина и потпредседника Руцкоја именовали за ВД.  Потпредседник Русије Александар Руцкој и лидери парламента предали су се војницима лојалним Јељцину после десеточасовног тенковског напада и погибије најмање 300 људи. У том сукобу, Слободан Милошевић је по обичају играо на погрешну карту и подржао Руцковљеву струју. Јељцин је 1999. искористио прилику да узврати услугу Милошевићу, а од тад међ Србима важи мантра да би нам „Руси помогли, али су имали пијаног Јељцина на челу„.

● А те исте 1993. тог 4. 10. незадржив технички напредак запљуснуо је Албанију. У Тирани је постављен први семафор. Нови саобраћајни знак је привукао огроман број заинтерсовних посматрача. Чудо невиђено, три боје, наизменично сија, а унутра није свећа ни Енвер Хоџа.

Динко Шакић на суђењу

Командант усташког логора у Јасеновцу у Другом светском рату, Динко Шакић, осуђен је 4. октобра 1999. у Загребу на 20 година затвора.

Слободан Милошевић

● Кад већ поменусмо Милошевића и његове мудре потезе: ко се не сећа 4. октобра 2000. у престоном граду Београду? Тог је дана Уставни суд СР Југославије поништио председничке изборе одржане 24. септембра на којима је кандидат опозиције Војислав Коштуница победио дотадашњег председника Слободана Милошевића. На позив Демократске опозиције Србије (ДОС) да се 5. октобра окупе у протесту испед Савезне скупштине, грађани из целе Србије кренули су према Београду, пробијајући полицијске блокаде на путевима.


Фото: Wikipedia

 

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *