DRON, KRPA, KAZNA, PORUKA

I sad, u sklopu sveopšte kuknjave kako se zli i nadasve mrski (zapadni) svet u formi tradicionalno neprijateljske UEFA još jednom grdno ogrešio o vazda bezgrešne Srbe (čija bi reprezentacija posle junačkih 0:0 sa Albanijom do 40. minuta sigurno pobedila bar 10:0 da nije bilo drona), da i ja kažem neku reč.

Srbija je pobedila par-forfe, 3:0, zato što su igrači Albanije odbili da se vrate na teren i odigraju utakmicu do kraja, uprkos zahtevu UEFA. Znači, UEFA je kaznila Albaniju što nije ispoštovala njen zahtev. Ništa više od toga.

Srbija je kažnjena oduzimanjem tri boda, jer nije osigurala bezbedno odvijanje utakmice. Manje zbog baklji, više zbog loše organizacije utakmice visokog rizika, a najviše zbog upada kriminalca Ivana Bogdanova, već osuđenog za nasilje na sportskim priredbama, i grupe njegovih istomišljenika na teren, i fizičkog napada na fudbalere protivničke reprezentacije.

U praksi, i Srbija i Albanija kao da su diskvalifikovane, jer sportski gledano, šanse da odu u drugi krug takmičenja sada su smanjene dramatično.

Gde može da se u ovoj „presudi“ nađe ogrešenje UEFA? Najpre, u činjenici da nije dovoljno cenila provokativni elemenat drona sa krpom „velike Albanije“ na njemu i posledice te tehnologije na buduće sportske događaje.  A možda još više u činjenici da su albanski fudbaleri prvi napali na igrača Srbije, koji je krpu (namerno kažem krpu: to NIJE zastava Albanije, pa da se kaže da su Albanci potrčali da zaštite državni simbol) sklonio.

Te dve situacije jesu okidač, i da je na tome ostalo, Srbija bi imala tri boda više, a Albanija drona. Ali, nije ostalo na tome. Pucale su stolice po grbinama albanskih igrača. A to ne sme na takmičenjima pod zastavom UEFA, pa koliko god se neko mrzeo sa nekim.

Ko je kriv? Srpska policija. Za dolazak albanskih navijača mimo dogovora, za unošenje „koreografije“, što je stalna praksa na domaćim utakmicama, za ulazak navijača na teren – što niko na svetu, nigde, ne toleriše. Srpska služba bezbednosti, za donošenje i aktiviranje drona. Srpsko pravosuđe, za mogućnost da mongoloidi tipa Bogdanov uopšte prisustvuju bilo kakvom događaju i uopšte budu viđeni među ljudima, a da nisu držani u kavezu.

UEFA očigledno nije želela ni za promil da nekoga nagradi u haosu koji je nastao. To što je suštinski i Srbiju i Albaniju odrezala podjednako, dokaz je da niko više neće da se bavi idiotlucima divljih balkanskih plemena, analizama, dokazivanjima, pozivanjima na istoriju. To što nekoga nije kaznila malo više, a trebalo je, ne menja suštinu i veličinu samog greha..

I možemo mi sad kalimerovski da plačunjamo „to je nepravda„. Možda jeste. I to samo u smislu da je Albanija mogla da dobije „još“ od kazne, jer Srbija nije dobila ništa nezasluženo. Meni, pak, ta odluka UEFA liči na stav roditelja, koji neće da se bave pojedinačnim doprinosom svoje dvoje dece tučnjavi, već oboma oplavi donji deo leđa sa porukom – „ne zanima me ko je počeo, ovako ćete proći i ubuduće, pa ko god da započne“.

Možda je bolje da za promenu, posle četvrt veka ponašanja po istoj formuli, koje nam se potpuno isto lomi o leđa, stavimo prst na čelo i pokušamo da spoznamo gde to mi, genetski bezgrešni, grdno grešimo?

Facebook Comments Box
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.