PARČE RAJA ZA SVA ZADOVOLJSTVA

 

Kada sam, pre osam godina, prvi i do sada jedini put išao na Krf, putovao sam automobilom od Soluna ka Igumenici, tada novim auto-putem „Egnatia odos„. Sećam se da su mi osnovne impresije bile – brz odlazak „pod oblake„, fantastični planinski pejzaži i očaravajuće doline, i užasnih, ali užasnih 80-ak kilometara starog puta. Tih nekoliko deonica spuštanja sa „Egnatia odosa“ na stari put, uzani, uz bezbroj serpentina i neprekidnom dvostrukom punom linijom, bile su dovoljne da se zapitam kako su ti ljudi uopšte živeli, dok je takav bio ceo put od zapadne obale Grčke i Jonskog mora, ka Solunu i centralnoj putnoj žili od Đevđelije prema Atini.

„Egnatia odos“ je u međuvremenu kompletno završen, i verujem da bi sad bilo pravo zadovoljstvo provesti se još jednom, automobilom do obale Jonskog mora, prolazeći kroz fascinantne predele, najpre Periferije (oblast, regija – najveća jedinica administrativne podele Grčke) Zapadna Makedonija, a onda Periferije Epir.

Epir

Epir

 

Epir na grčkom znači – „kontinent“. Vrlo kontinent, rekao bih, jer je u pitanju prava planinska oblast, alpske klime, a čine je stenje i planine, prekrivene žbunastim rastinjem, i naseljene medvedima, vukovima, lisicama, srnama i risovima. Vau! Iako su Beograd i građanska majčina linija u meni prilično pripitomili biće sa crnogorskog krša, genetika je čudna rabota – i eto objašnjenja što su pogledi na planinske vence i doline Epira u meni izazvali ushićenje slično onom kad ulazim u Montenegro.

Sama periferija Epir pokriva površinu od oko 9.200 km²  i ima oko 350.000 stanovnika. Glavni grad je Janjina, sa oko 70.000 duša, smešten na jezeru, u čijem središtu je ostrvo, poznato po gastronomskom specijalitetu – žabljim batacima. Osim ovog grada, poznati su i Artaparge i Igumenica.

Dodona

Dodoni

 

Elem, kao i svaki deo Grčke, i Epir je krcat istorijom. Da pomenem dobro očuvane ostatke zidina, teatra i odeona kod mesta Kasopi u centralnom Epiru, pa iskopine starog grada koji je sagradio Oktavijan kada je izvojevao pobedu nad Markom Antonijem i Kleopatrom, koje se nalaze kod Nikopolisa, u blizini Preveze, a postoje i ostaci amfiteatra kod Dodonija, što je jedan od najbolje očuvanih starih teatara u Grčkoj.

Na 3 kilometra od Janjine, postoje i pećine Perama,koje sadrže stalaktite i stalagnite. Epir je „dom“ najdubljeg kanjona na svetu, Vikosa, čijih je 1.600 metara upisano u „Ginisovu knjigu“. Ovom regijom protiče i najčistija i najhladnija reka Evrope, Voidomatis, čija je temperatura usred leta – samo šest stepeni!

Kameni most

Kameni most

 

Sa ekonomskog aspekta periferija Epir je siromašna oblast, sa sitnom industrijom. Zbog stenovitog terena, zemljoradnja je otežana. Gaji se duvan oko Janjine, a razvijen je i ribolov. Epir je regija sa velikim brojem plantaža pomorandže i limuna, koje okružuju zaliv Anvakikos.

Sivota

Sivota

 

Zato, turizam postaje glavna privredna grana ove regije. Planine zimi imaju dosta snega, pa je Epir postao atraktivna destinacija za skijaše.  Takođe, česta su kampovanja u blizini reke Louros, koja se koristi za rečni turizam. Ali, ipak, najveći adut ove regije je letnji turizam, i fantastična obala Jonskog mora, na kojoj su letovališta Sivota, Preveza, Parga, Vrahos… Oko Sivote ima mnogo predivnih „tajnih“ peščanih plaža, a zalasci sunca u Pargi ili Prevezi su, vele, nešto neopisivo.

Epir je i gastronomsko zadovoljstvo. On je „mesto rođenja“ sjajne supe od pečuraka sa grčkim jogurtom, „Alevro“ pite s kupusom i sirom, jagnjetine s crvenim vinom, origanom i majčinom dušicom, „Dodonis“ feta sireva, salate od grilovanog povrća, slatke baklave s lešnicima… Sve to zaliveno vinima, koja jedina u Grčkoj nose oznaku „Debina“ – simbol kvaliteta planinskih vinograda: belo „Glinavos“ iz Zice i crveno „Katogi“ iz Mecova. Treba li da vam kažem onda šta je glavni adut Epira u mojim očima?

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *