ПРИНЦ ЧАРЛС ПО ДРУГИ ПУТ МЕЂУ БАЛКАНЦИМА

 

И тако, кренуо британски принц Чарлс да обилази балканске колоније… Чудо га снашло, није био овде још од времена када га је у великој и сувереној држави, каква некад бејаше на просторима Балкана, дочекао император Јосип Први. Ево, томе, скоро 40 лета.

Углавном, дошао је принц Чарлс по други пут међу Балканце. Опет, МИ5.

На својој првој балканској дестинацији – у Загребу изазвао је праву пометњу: није мала ствар у тисућуљетњој дочекати наследника најстарије еуропске монархије. Али, побунило се хрватско племство што није укључено у прославу дочека скоро-па-крунисане главе. Тачније, побунили су се наследници племства укинутог 1918, али то је мање битно – на просторима балканских колонија много тога је укинуто, стално се појављују неки наследници, па је логична последица да наследници нешто и наследе.

Две династије

Две династије

 

У Београду се нико није побунио, ни против чега. Нико се није бунио ни онда кад су нас Енглези увалили у рат, а како ће сад, кад у обиласку колонија Чарлс посећује и Приштину. Зато је дочекан господски, послужен хлебом и сољу (више и немамо, а да се Власи не досете, со је служена уместо воде), а и показан му је Калемегдан. Из мени нејасног разлога, пропуштена је прилика да му тврђаву и поглед са ње представи наш врхунски калемегданолог, Ивица Дачић.

А где је Дачић?

А где је Дачић?

 

Додуше,  принца Чарлса на аеродрому у Београду није дочекао блиски рођак, становник Белог двора, који би тиме најзад добио прилику да прозбори неку на језику који једино зна, већ је тај сусрет остављен за сам Двор, и четири уха. На „Николи Тесли“ Чарлса су дочекали премијер А. Вучић и председница Скупштине М. Гојковић, која је разочарала домаћу јавност, јер се, иако је цела нација после хисторијског хиџаба веровала да је сад ред на какав викторијански комад гардеробе, није појавила у одећи приличној сусрету са још једним Немцем који ће сести на британски трон * .

Викторијанска Маја

Викторијанска Маја

 

У сваком случају, Загреб и треба да буде љубоморан, јер ће принц Чарлс у Србији посетити два града, а не као у Хрватској, само један. Био је престолонаследник британске круне већ једном у Приштини, па сад има прилику да обиђе једино што досад није видео, нову туристичку атракцију – Парламент у сузама.

У Сарајеву су тужни што су заобиђени, цела Босна из три половине, и ниједна да угости принца Чарлса – делује као удар на Дејтонски споразум. Реално, тешко да је на просторима балканских колонија могло где да буде лепшег дочека: ћевапи код Ферхатовића, колачи у „Египту“, онда кахва на Башчаршији, па промотивна вожња трамвајем уз обалу Миљацке… То! Ту је квака, коју је открио Харис Јусуфовић: „Принц Чарлс заобиђе Сарајево. А ми баш у стилу дочекујемо престолонасљеднике са супругама“.

Харис. Легендарно

Харис. Легендарно

 

Подгорица се Чарлсу радује као роду рођеноме, а што не би кад су заборавили улогу британске круне у свргавању црногорске династије. Добро, да није свргнута претходна, не би била успостављена нова, па ни Господар не би могао са Чарлсом да размени искуства две државе око, рецимо, вожње неприлагођеном брзином и саобраћајним несрећама у тунелима, на пример, што је проблем који оптерећује обе старе европске државе.

Али, ето, што је сељачко порекло/подријетло, и проклетство које собом носи: недостају манири. Нико на брдовитом колонијалном поседу Балкан да пита како напредује истрага о убиству принцезе Дајане…


* Нисте знали? Па, Чарлс је пореклом из (немачке) династије Сакс-Кобург и Гота, која од 1901. седи на престолу Уједињеног краљевства, после удадбе краљице Викторије за кнеза Алберта. Сад, било је мало необично током Првог светског рата и крвавих сукоба са Немцима, имати Немце у Бакингемској палати, па су променили име у Виндзор.  Додуше, мало их цвељам, јер би Чарлс по логици требало да буде део династије свог оца (Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург), али је његова мајка по ступању на престо објавила да њена деца ипак треба да буду Виндзори.


Фото: твитер, фејсбук, B92.net

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *