VINSKA KARTA (2) Predlog izbora vina za 16. - 22. septembar

 

Nije lako napraviti „pravi“ izbor vina, kada je toliko toga u ponudi. Zato sam se i za ovaj tekst opredelio da predlozi budu isključivo iz srpskih vinograda. A ovo su pritom neka vina koja su na mene ostavila najjači utisak. Još jednom napominjem: praštajte mi subjektivnost. Jer, vinari su umetnici i pesnici – i kad se pronađemo po duhu i duši, koju vinari kao boemi utkaju u svoja vina, normalno je da osetim tu subjektivnu emociju.

Pa, idemo redom:

 

Gevurctraminer

♠ Belo vino: „Gevurctraminer“ (Gewurtztraminer), Vinarija „Deurić“. Razočarao sam možda one, koji su očekivali da ću predstaviti svoju prvu i najveću ljubav kušanu iz asortimana ove fruškogorske vinarije: ona dolazi na kraju ovog serijala, u jednom posebnom romantičnom prikazu, jer ide u „penziju“. Ipak, ovaj traminac ovde apsolutno zaslužuje svoje mesto. Simfonija u ustima. Miris ananasa, jabuke, manga… kompota… onda dolaze bagrem i zova… detinjstvo. I ukus dunja, tufahija, malo oraha… Možete ga kušati uz kinesku piletinu, ali ako preferirate evropsku hranu, onda je idealan parnjak dobra domaća kobasica. Odlično se slažu i razni sirevi. Cena u vinariji: 750,00 dinara.

 

Roza nostra

Rozevino: „Roza nostra“, Vinarija „Erdevik“. Priznajem, ja roze vina nikad nisam posebno cenio, niti sam bio njihov ljubitelj. Uvek sam ih, kako da kažem, doživljavao kao vina za osveženje, a ne za uživanje. Sve se promenilo kada sam upoznao „Roza nostru“. Suvi roze, kupaža merlota (90%) i kaberne sovinjona (u ranijim berbama bili su i drugačiji odnosi), ostavio me je bez teksta, bez daha, bez pameti… na prvu čašu. Izgleda ne samo mene, s obzirom na priličan broj medalja kojih se nadobijala i dve uzastopne titule najboljeg srpskog rozea. Pruža te divne arome jagoda, agruma, višanja… osvaja nepca, punog je tela, ali ne nastupa nametljivo. Ide lepo uz razne morske specijalitete (hobotnicu, npr.) ali i uz prepelicu. Cena u vinariji 1.080,00 dinara.

 

Dokaz

Crvenovino: „Dokaz“, Vinarija „Despotika“. Pravi kaberne sovinjon. Što bi se reklo, po definiciji i svim karakteristikama sorte. Odmah se oseti pažnja i briga koja je u ovoj vinariji nadomak Smederevske Palanke posvećena ovom, konkretno rečeno – vrhunskom proizvodu iz šumadijskog vinskog regiona. Suvo vino, čiji je miris upotpunjen aromama hrastovine. Na ukus puno, ekstraktivno, bogato voćnim i začinskim aromama. Ne čekate ga da ga osetite u ustima: odmah se predstavi i osvoji.  Nema tu nekog laganog pristupa, „Dokaz“ zauzima sva čula s prvim gutljajem i ne dopušta ni jednom „spoljnom“ ukusu da se nametne. Zato je i naređao najviših odličja, sasvim zasluženo. Odlično se slaže uz najjaču hranu: crvena mesa, pečenje, plavu ribu… Cena u vinariji: 1.140,00 dinara sa PDV.

 

A KOJA VINA SU SE NAŠLA U PRVOM DELU VINSKE KARTE?

 

 

Facebook Comments Box
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *