ZLA KOB KARAĐORĐEVIĆA

 

Karađorđevići… Slavljena i osporavana dinastija. Potekla iz naroda, triput podizana na tron i triput skidana s njega. Ratnici i oslobodioci, imali su, međutim, i brojne crne strane. Ovo je priča o njima.

Karađorđe

Istorija pamti Karađorđa, Đorđa Petrovića, kao veoma prekog i surovog čoveka. Bahat, glasan (iako piskavog glasa), nezgodne naravi… Ko zna kako bi njegovo ponašanje dijagnosticirala moderna psihijatrija, ali, iako svakako treba razumeti surove okolnosti u kojima se nešto događalo, ne deluje baš normalno da vođ Prvog srpskog ustanka, ubije oca, ubije brata i ubije nekoliko desetina sunarodnika s kojima se posvadio, ili imao suprotstavljena mišljenja.

Knez Aleksandar

Karađorđe je imao dva sina: Aleksu i Aleksandra. O Aleksi nešto niže, a o knezu Aleksandru, čini se – sasvim dovoljno: potpuno je odudarao od oca. Bio je knez koga su postavili Ustavobranitelji, a smenila Svetoandrejska skupština. Bio je nevino optužen kao organizator atentata na Mihaila Obrenovića. Zapamćen je kao vladar pod jakim uticajem Ustavobranitelja, ali i reformator i modernizator zemlje.

Kralj Petar Prvi

Istorija pamti i Karađorđevog unuka, kralja PetraPrvog, kao Oslobodioca. Popularnog čika Peru, pod čijom je vladavinom Srbija procvetala. Junaka hercegovačkog ustanka, gde je ratovao kao Petar Mrkonjić. Ali, istorija ga pamti i kao kockara, švalera, avanturistu… takođe prgave naravi. Ta narav je, neki istoričari govore, bila uzrok prerane smrti njegove (dvadeset godina mlađe) žene Zorke. Navodno ju je, tad su još živeli na Cetinju, udario trudnu, ona je pala niz stepenice, i od toga se nije oporavila: umrla je na porođaju, a beba Andreja nekoliko dana kasnije. Istorija pamti i da je Petar, onog momenta kada je osetio da popularnost njegovog rođenog brata Arsena nadmašuje njegovu, bratu „pomogao“ da ode opet u Rusiju.
Iako je crnogorski kralj Nikola, kako je otkrio kolega VladaArsić, želeo da kum Petru i Zorki (koju je krstio Mihailo Obrenović) na venčanju bude Milan Obrenović, i da se na taj način zavađene srpske dinastije izmire, Karađorđevići na to nisu pristajali. Kum je bio ruski car Aleksandar III i neki istoričari tvrde da je upravo sve i bio plan Petrograda, da bi se sa srpskog prestola uklonili prozapadno orijentisani Obrenovići.
 

Knez Arsen

I sam Arsen bio je preke naravi. Učestvovao je, tvrde u Zadužbini u Topoli, u čak 44 dvoboja, a verovatno je i najodlikovaniji srpski oficir. Ali je, van svake sumnje, bio veliki avanturista (ratovao je, bukvalno, širom planete) i vodio raspustanživot s čestim skandalima u Rusiji. Bio je član „Crne ruke“, koja je dovela Karađorđeviće na vlast, a kasnije optužena za zaveru protiv te dinastije.

Na Arsena, ludo hrabrog komandanta srpske konjičke divizije, kog je vojska obožavala, kaže istorija, najviše je bio ljubomoran njegov bratanac, Aleksandar. Potonji kralj, po svoj prilici je ključno uticao na ostarelog oca, da progna brata. No, sujetni Aleksandar je zatvorio u Toponicu i svog starijeg brata Đorđa, koji je bio prvi naslednik srpskog prestola, što predstavlja jednu od najvećih kontroverzi u srpskoj novijoj istoriji.

Princ Aleksa ml.

Stariji Karađorđev sin, Aleksa, u istoriju je ušao kao ličnost koja je objavila stoletni dinastički rat. U dokumentu pod naslovom Objavlenije („Objava“), Aleksa je ucenio glave kneza Miloša Obrenovića i njegovog brata, gospodara Jevrema. Nije doživeo osvetu, umro je pre navršene 30. godine. Aleksa je imao sina Đorđa, oženjenog ćerkom Miše Anastasijevića, koji je žarko želeo zeta na srpskom prestolu, ali zet nije bio previše zainteresovan. Ipak, Đorđev prvorođeni sin Aleksa (unuk istoimenog Karađorđevog sina), imao je te ambicije: čak postoji teza da je Aleksandar Obrenović imao nameru da Aleksu imenuje za svog naslednika. Posle ubistva Aleksandra Obrenovića, ipak, na presto je došao Petar Prvi i – pogađate – Statutom kraljevske kuće potpuno isključio celu stariju granu Karađorđevića.
 

Kralj Aleksandar

I mladom Aleksandru, koji se kasnije zatvorio u čvrste vojničke okvire, i mladom Đorđu (prvorođenom sinu Petra Karađorđevića), međutim, skandali u doba sazrevanja nisu bili strani. Aleksandar je, ipak, kasnije imao malo diplomatskog duha. Đorđe je, beleže neki istoričari, skandale pravio i kasnije. Uostalom, povod za odricanje od prestolonasledstva, bilo je ubistvo jednog sluge, u besu. Možda je sreća što Đorđe nije imao dece, jer, da jeste, sva je prilika da bi u Srbiji usledio još jedan krvavi rasplet oko krune.

 

SVE TAJNE KRALJA ALEKSANDRA

 

Pavle

Za divno čudo, Aleksandar – pogađate već: preke naravi, vojničke odsečnosti i izražene osvetoljubivosti – prihvatio je i kao brata i kao najboljeg prijatelja, Arsenovog sina Pavla. Možda i zbog toga što je, za razliku od većine Karađorđevića, Pavle bio mirne naravi, sklon umetnosti, nikad nije pokazivao vladarske ambicije…

 

Kralj Petar Drugi

Aleksandrov sin, kralj Petar Drugi, možda je i najtragičnija ličnost cele dinastije. Kao najstariji od trojice Aleksandrove muške dece, bio je naslednik prestola, koji je nasledio sa samo 11 godina. Nije još bio zvanično punoletan, kada su ga takvim proglasili i u ruke stavili istorijsku odgovornost, koja detetu svakako ne pripada. S jedne strane krah i okupacija države, s druge strane prepredeni političari – od mladog Petra napravili su neodgovornu i duboko nesrećnu ličnost, koja je izazvala gnev ženidbom usred rata, ali i potonjim nesnalaženjima, skandalima, pijanstvima.

Sudbina, ili šta drugo, tek, i jedini sin Petra Drugog, Aleksandar, napravio je više gafova i skandala, o čemu su svedočili tabloidi. Tabloidi su objavili i fotografije dvojice njegovih mlađih sinova (Aleksandra i Đorđa), koje svedoče o orgijanju i pijančenjima, i iznose sumnje o konzumiranju opijata i homoseksualnim izletima jednog od njih dvojice.
Još jedan Karađorđević bio je sklon umetnosti. Knez Božidar, mlađi sin kneza Đorđa i unuk Aleksin. Umetnik, pisac o umetnosti,novinar, svetski putnik, davao je časove pevanja i crtanja, zarađivao za život kao likovni kritičar i prevodilac. Bio je saradnik Enciklopedije Britanika i časopisa Figaro. Nije imao dece i nije pokazivao pretenzije da zauzme tron, iako je svim snagama branio to pravo svog brata Alekse.

 


Foto: wikipedia

 

Facebook Comments Box
PODELI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *