21. НОВЕМБАР

 

Данас је Сабор светог Архангела Михаила и осталих бестелесних сила – Aранђеловдан, једна од највећих слава у нашем народу. Ово је слава и братства Вучинића. Срећна слава свима који данас славе.

Икона Св. Аранђела

Икона Св. Аранђела

 

Данас је и Светски дан телевизије.

Де Розије

Де Розије

● Иначе, на данашњи дан 1783. године, Французи Франсоа Пилатр де Розије и Франсоа Лоран извели су први успешан лет балоном напуњеним топлим ваздухом, прелетевши изнад Париза за 25 минута раздаљину од осам километара.

 

Наполеон Бонапарта

Наполеон Бонапарта

● Нешто касније, 21. новембра 1806. Наполеон Бонапарта је објавио Берлински декрет о блокади Велике Британије, који је укључивао и забрану пристајања британских бродова у све европске луке. Ето, тек да се зна, и Британци су окусили санкције.

 

Слободан Јовановић

Слободан Јовановић

● На данашњи дан 1869. године (по старом календару), у Новом Саду је рођен српски правник и историчар Слободан Јовановић, професор Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, најзначајнији српски правни писац и теоретичар државе у 20. веку. Током Другог светског рата био је председник југословенске емигрантске владе у Лондону (1942-43), а после рата комунистичке власти су га у одсуству осудиле на 20 година затвора. Умро је у Лондону, 12. децембра 1958. као апатрид. Рехабилитован је 2007.

 

Франц Јозеф Први

Франц Јозеф Први

● Усред Првог светског рата, на данашњи дан 1916. умро је вероватно и највећи виновник те војне: Франц Јозеф Први (р. 8. август 1830.), аустријски цар од 1848, а од 1867. цар и краљ Аустро-Угарске монархије. Године 1878. окупирао је, а потом анектирао Босну и Херцеговину. Прву велику личну трагедију доживео је 30. јануара 1889, када му се (по званичним, али оспореним, налазима) убио син и престолонаследник Рудолф. Атентат на наредног престолонаследника, његовог братанца надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву 1914. искористио је за обрачун са Србијом. Наследио га је други братанац, Карло Први, последњи владар царства које се после Великог рата распало.

 

Потписници Минхенског споразума

Потписници Минхенског споразума

● На данашњи дан 1938. Немачка је окупирала судетску област у Чехословачкој и прикључила је немачком Рајху. То је учињено на основу „Минхенског споразума“, којим су Британци, наводно, желели да обезбеде мир у Европи, дарујући Хитлеру комад Чехословачке.

● Сва имовина „нелојалних“ немачких држављана у Југославији, тзв. „фолксдојчера“, заплењена је, одлуком АВНОЈ, на данашњи дан 1944.

 

Бомбардован аеродром Удбина

Бомбардован аеродром Удбина

● Много „ближе“ овом времену, 21. новембра 1994. авијација НАТО-а с 36 бомбардера из база у Италији извршила је напад на аеродром Удбине, због напада ВРС на Цазинску Крајину и Бихаћ. Била је то највећа ваздушна операција НАТО-а од оснивања, 1949. Погинуло је двоје људи. После бомбардовања Срби у Босни су заробили три официра Унпрофора у Бањалуци (Јорданца, Чеха и официра из Бангладеша) и везали их за стубове на аеродрому у Бањалуци. У Савезној Републици Југославији нападнути су амерички грађани, амбасада у Београду и америчко представништво у Подгорици. Војска Републике Српске се повукла из Бихаћа, а аеродром Удбине је после две недеље опет био у функцији.

 

Потписници Дејтонског споразума

Потписници Дејтонског споразума

● А већ следеће године, на данашњи дан 1995, после тронедељних преговора, у војној бази Рајт Петерсон у америчком граду Дејтон, председници Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, Фрањо Туђман, Алија Изетбеговић и Слободан Милошевић парафирали су мировни споразум којим је окончан рат у Босни.

 

Косара Бокшан

Косара Бокшан

● А 21. новембра 2009. умрла је Косара Бокшан, једна од наших најоригиналнијих сликарки. Са неколико студената из своје класе – Петром Омчикусом (будућим супругом), Мићом Поповићем, Батом Михаиловићем, Вером Божичковић, Љубинком Јовановић, Милетом Андрејевићем, у Задру је 1947. формирала нашу прву послератну уметничку комуна – „Задарску групу“. Од 1952. живела је у Паризу, и била део „Париског круга“.

**

На данашњи дан, рођени су: француски књижевник, историчар и филозоф Волтер (1694.), српски лекар, књижевник и политичар Владан Ђорђевић (1844.), као и Вељко Кадијевић, генерал армије ЈНА и последњи министар одбране СФРЈ (1925.).

Save

Save

Save

Save

Save

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *