Црна Гора је прије свега обавеза и одговорност

 

(Глас Црногорца, 21. мај 2021.)

 

Данас би, у неким другим околностима, којима смо се сви надали, ово био један обичан празнични дан. Подигле би се заставе, организовала свечана академија, ТВ програм би био свечанији, породице би се сретале на излетима…

Данас, ово није обичан празнични дан. Данас је 21. мај опет, на жалост, дан који означава егзистенцијално питање, дан који симболизује идентитет, дан који чува независност, сувереност, антифашистичке и слободарске традиције…

На данашњи дан прије 15 година, Црна Гора је пошла на дугачак пут враћања себе – себи. То није лак пут. Није пут без изазова, погрешних скретања, опасности.

Тај пут није само нова, модерна траса црногорске европске будућности. Он је и поправљање оних старих, кривудавих траса црногорских грешака у прошлости, црногорских заблуда, недостатака и малограђанштине, лењости и злопамћења, па и црногорских карактера који су историјски често били штетни и Црногорцима и Црној Гори.

Тај пут не значи и не смије да значи мржњу и раздвајање. Мора да буде, увијек, љубав и спајање.

Тај пут мора да буде пут људскости, честитости и поштења, јасне, гласне и бескомпромисне осуде свих аномалија, поправљања најприје себе самог… и у томе свој допринос морају да дају и систем образовања, и све институције, грађанске и политичке организације, и сваки појединац.

Тај пут мора да буде пут поштовања свих нација и вјера, свих држава, а посебно сусједа, и инсистирања да то поштовање буде узајамно.

Па ипак, тај пут не смије да буде пут компромиса око ствари око којих компромиса, једноставно, нема: око независности, суверености, самосталности, грађанског карактера, демократије, једнакости, атеистичког карактера државе и пуних вјерских права појединца, слободе до границе угрожавања једнаке слободе другог и светиње државе, поштовања и примјене закона…

Црна Гора није само дар, и није само нестварна љепота, рајски спој неба и мора, крша и језера. Црна Гора није само дом онима који у њој живе, а Црногорцима у дијаспори – ослонац и нада. Црна Гора је прије свега обавеза и одговорност. Сваког дана, не само 21. маја. Чуваћемо је не само бранећи сваки њен камен, чуваћемо је и чувајући себе. Чуваћемо се размишљањем о њој, поштовањем њене природе, сталном бригом за свако њено брдо, ријеку, улицу или плажу.

Срећан Ти Дан независности, вољена Црна Горо. Срећан вам Дан независности, Црногорци, добри и честити људи, и – у памет се, Црногорци!


Фото: приватна архива

Линк ка оригиналу

 

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *