ДОСТОЈАНСТВО ЈЕ ЉУДСКО ПРАВО #Dostojanstvo je ljudsko pravo

Безмало свако од нас у неком тренутку имао је неког блиског – члана породице, пријатеља, колегу, комшију – кога су из болнице вратили кући „да умре“. Дијагноза је, наиме, била таква да спаса нема, а и да је помоћ прилично ограничена: често ни толика да се страшни болови умирућег од најтежих болести, не могу умањити.Вратити неког кући да умре. Звучи страшно, а још је страшније то доживети.

Болнице, објективно, немају ни људи ни капацитета за такве пацијенте. Многе породице, па и сами болесници, и траже да се „код своје куће“ растану са душом. Пре нешто више од годину дана, тако је умро мој добар пријатељ. Њему је, можда, било лакше што је знао да одлази окружен најмилијима – супругом, децом и мајком… али сам сигуран да њих четворо и дан-данас носе тешке последице тог скоро двомесечног растајања. Уз непроспаване ноћи, цвиљење од страшних болова, губљење у времену и простору, и све оне друге ствари које најтежи болесници и њихове породице свакодневно преживљавају у Србији.

Да ли постоји неко решење, да све то мало другачије изгледа? Постоји BELhospice.

BELhospice је прва специјализована добротворна организација у Србији која пружа палијативно збрињавање пацијентима са малигним болестима у прогресивном, узнапредовалом стадијуму за који је прогноза ограничена.

Акценат је на – добротворна.

Палијативно збрињавање је приступ који побољшава квалитет живота пацијента и породице, суочавајући се са проблемима који прате болести које угрожавају живот кроз превенцију и отклањање патње путем раног откривања и непогрешиве процене и лечења бола и других проблема: физичких, психосоцијалних и духовних. BELhospice се самим тим бави очувањем достојанства умирућег човека.

Акценат је на – достојанство.

Болнице углавном овакве пацијенте препуштају породицама, јер не постоји начин на који болнице могу даље да им помогну. Многи у Србији немају довољно средстава, људства, времена, нити могућности да помогну својим најближима који су у последњим стадијумима болести. У том смислу је веома важна информација за све потенцијалне пацијенте то да су услуге BELhospice-а бесплатне. Рад BELhospice-а се искључиво финансира путем донација и прикупљања средстава.

Акценат је на – бесплатно.

BELhospice је организација која се бори за људско достојанство у процесу умирања.


Од сутра, практично, креће teaser кампања под називом #Dostojanstvo je ljudsko pravo. Њен циљ је да комуницира ову тему и припреми јавност за лансирање BELhospice пројекта на адреси http://fandrejzing.rs/ које треба да уследи 15. марта.

ПОДЕЛИ:

1 thought on “ДОСТОЈАНСТВО ЈЕ ЉУДСКО ПРАВО #Dostojanstvo je ljudsko pravo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *