ОБАМА vs. МЕККЕЈН

 

Још свега неколико дана дели нас од 4. новембра и председничких избора у Сједињеним Америчким Државама, вероватно јединог гласања над чијим резултатима подједнако стрепе они који гласају и остатак света, без бирачког права.

oba1maБарак Обама или Џон Меккејн? Демократа, црнац, који најављује толико другачију Америку, другачију и од оне коју је водио Бил Клинтон, или републиканац, који последњих дана упорно бежи од политике свог страначког колеге и актуелног председника Џорџа Буша Млађег?

Анкете веле – Обама. Од најранијих, до ових сада, у финишу трке. Обама упорно „бежи“ Меккејну за бар неколико процентних поена у самим САД. У анкетама у осталим државама, Обама је такође у огромној предности, осим – гле чуда – у Израелу и Пољској!

mekkejn_20152521306Аналитичари веле – Обама. Виде у њему наду за политички, економски, морално посрнулу Америку. Сједињене Државе не ћопају једино на војном пољу, а баш ту Обама најављује заокрет и спуштање топуза.

Оптимисти мисле да ће се под Обамом све променити и Америка постати оно шта би цео свет волео да буде. Песимисти су уверени да се ништа неће променити осим боје коже шефа државе, а то је за унутрашњу употребу. Реалисти мисле да ће Обама заиста стати на лопту, али да неће бити хируршких резова.

Оптимисти су сигурни да Меккејн нема шансе. Песимисти се плаше да се Америка претворила у незаинтересовану, заглупљену, Паркинсоновом или Алцхајмеровом болешћу обузету даму, неспособну да прочита интерес будућности, намерну да „чува традицију“. Реалисти зборе да су електорски гласови рулет.

Ко ће, заиста, победити?

Ако постоје мале шансе да се Америка призове себи, да од генератора глобалних криза, нестабилности, па и опасности за целу планету, постане истински партнер остатку света, саговорник без корбача и уцена, онда гласам за Обаму.

Он није шанса само за „црну Америку“, која постаје преовлађујућа. Он није шанса само за понижену и обесправљену Америку, која је огромно већинска. Он је шанса и за Америку и за свет.

obamamekkejn1Шта Србија губи или добија у зависности од тога ко победи у САД? МекКејн се јасно изјаснио да је против Срба, а зна се да је примио и огромне донације Албанаца у Америци. Обама, поред шиптарског лобисте Џозефа Робинета „Џоа“ Бајдена млађег као потпредседника,  планира да на велика врата у политику врати (такође шиптарског плаћеника) Ричарда Холбрука и негатив елементарне дипломатије, Мадлен Олбрајт. Значи, поприлично је све исто, нарочито ако се има у виду да се америчка спољна политика генерално не мења без обзира био председник демократа или републиканац.

Али, оно где Србија може профитирати победом Обаме је – промена саме Америке. МекКејн је неубедљив у свом дистанцирању од Буша Јуниора, а Обама је чврст у намери да Сједињене Државе изгледају другачије. У склопу те глобалне промене, пре свега усмерене на „домаћи терен“, од позитивних рефлексија не може бити „поштеђена“ ни Србија.

Плашим се само да је у Америци, на кључним местима која одлучују из сенке и усмеравају јавно мнење – сувише оних моћних, којима Обама не одговара, јер своје богатство увећавају управо захваљујући егоцентричној и по свет деструктивној политици коју Бела Кућа преко Стејт дипартмента води већ деценијама.

Save

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *