СВЕ ТАЈНЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА

 

Краљ Александар Први Карађорђевић је свакако једна од најконтроверзнијих историјских личности у Срба. Не само због немало чудног начина на који је, као други син краља Петра Првог, дошао на престо, уместо импулсивног и нестабилног принца Ђорђа.

Много тога се зна о Александру Ујединитељу – да је рођен и детињство провео на Цетињу, да је био активни војни командант, да је провео Србију кроз најтежа искушења Првог светског рата, да се није либио да се умеша у политичка питања, али и да је умало умро од стомачног тифуса, због чега је до краја живота имао стомачне проблеме, као и да је увео сурову диктатуру

Краљ у војводској униформи

 

А шта је мало познато?

На пример, да је, с обзиром да је рођен на Цетињу, себе декларисао као Црногорца. Анегдота каже да су му једном пришли неки Црногорци и дали му примедбу на мален број министара родом из Црне Горе, а он је на то одговорио:  „Да, али имате краља„.

Мало ко зна, да је краљ Александар преко целих груди имао тетоважу која је представљала пруског једноглавог орла широко раширених крила, с мачем у једној и шаром у другој канџи. Орао је окруњен хералдичком круном, налик на круну Светог Римског Царства немачке нације.

Коме је познато да  је Александар је био први Србин који је летео авионом? У то време принц, приликом боравка у Француској од 5. до 27. априла 1910. године, Александар Карађорђевић летео је у авиону „Флајер бр. 1“ за чију је производњу француска влада лиценцу откупила од браће Рајт.

На насловници "Тајма"

На насловници „Тајма“

 

Кад је завршен Први светски рат, Александар је већ имао тридесет година. Шапутало се о његовој „мушкој неспособности“ јер је још као младић боловао од запаљења једног тестиса. Дуго је био лечен, а после преласка Албаније 1915. године стање му се погоршало, па је морао да се оперише. Тадашњи председник Владе, Никола Пашић,  бринуо је да се због ове бољке не прекине династија, па су му довођене даме на тестирање „сексуалне моћи“. Из једне такве „пробе“ с лекарком из Француске, кажу хроничари, последњег дана децембра 1920. године у америчком конзулату у Београду родила се здрава девојчица Јелена.


Фото: wikipedia.org, kurir.rs

ПОДЕЛИ:

3 thoughts on “СВЕ ТАЈНЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА”

 1. Dodajmo da je bio unuk Kralja Nikole Petrovića pa je tim u stvari bio po obe grane porodice iz iste loze. Da je po ugovoru između Kralja Petra I i Vlade Srbije prestolonaslednik bio Đorđe i da zato Aleksandar nikako nije mogao da nasledi presto Srbije, nego je bio legitimni prestolonaslednik Crne Gore posle kapitulacije Kranja Nikole. Zato je zauvek ostao regent, zato je pravio kraljevinu SHS.

  Jeo je izuzetno brzo i prekidao je obrok rano pa su njegove zvanice po pravilu ostajale gladne. Voleo je da popije čašu žilavke uz ručak.

  Bio je veoma eksplozivan i nimalo nežan. Znao je da ponizi, da se okrene i ode bez pozdrava i u odlasku odalami vratima od besa. Njegovo ponašanje više je ličilo na nekog oficira srednjeg čina nego na princa.

  Takođe se mora reći i da je bio hrabar. Često bi pobegao od svojih telohranitelja i u običnom civilnom odelu brzo bi se prošetao po gradu. Bio je niskog rasta, žilav i okretan i nije naročito voleo da jaše mada je bio neuporedivo bolji jahač od svog oca i da bi izgledao impresivnije često se slikao na konju.

  Školovao se u Švajcarskoj (u katoličkom, mislim kartezijanskom internatu).

 2. Sta napisa sve neko u prethodnom komentaru pa osta ziv!!! 🙂

  One prve, khm, da ne iskoristim neki bas neadekvatan odnosno nekorektan izraz, konstatacije o „bio po obe grane porodice iz iste loze“ sta god to znacilo, ili „ugovor“ izmedju kralja Petra i vlade Srbije, te da „nikako nije mogao da nasledi presto Srbije“ i da je „bio legitimni prestolonaslednik Crne Gore“ i kao vrhunac, „Zato je zauvek ostao regent, zato je pravio kraljevinu SHS.“ nisu vredne nikakvog komentara.

  Sto se tice opisa njegove licnosti, doslovce su prepisane karakteristike kojima je opisivan kraljevic Djordje od strane svojih savremenika…

  Stvarno, i pored najbolje volje, prethodnom komentaru ne mogu da shvatim smisao… a ni nameru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *