ВИНО И ХРАНА

 

Вино и храна, или, како винољупци воле да кажу – слагање вина и хране, изгледа да је тема која никад неће бити затворена. Одавно је лансирано оно опште правило – да уз црвена меса иде црвено (или, како неки веле, црно) вино, а уз бела меса иде бело вино.

Па ипак, ем што није све баш тако једноставно (јер је немогуће све вино и сву храну сврстати у две групе), ем што постоје „цаке“ и детаљи (и у винима, и у зачинима, нпр.), које две на први поглед „исте“ комбинације јела и пића – чине битно различитим. „Златно правило“ је – одакле је храна, одатле је вино. На крају, треба оставити простора и за најнемеродавнију, а опет најшире заступљену категорију – лични укус.

Далеко од тога да сам експерт, ово су нека општа правила коју храну и која вина треба уклапати. Мислим да ће добро доћи у овом интензивном периоду слава и празника.

 

Бела вина:

Тамјаника се лепо слаже уз лако зачињену храну, салате, поврће, рибу и кинеску храну. Може лепо да се пије и уз димљену рибу. И уз сарму.

Бели совињон се саветује такође уз салате, поврће и рибу (посебно ону пржену), те уз морске плодове, тајландску храну и „оштре“ сосове.  Ту иду и неки сиреви, али о њима у посебном тексту.

Шардоне иде такође уз безмало сваку врсту рибе осим оне најмасније (славски шаран дакле отпада), онда су на јеловнику и остриге, морски специјалитети јачих зачина и нека варива, и нека јела од млевеног меса.  Сиреви? Да, али – то ћете читати у посебном тексту.

Бели и сиви пино пију се такође уз рибу, рибљу чорбу, фиш паприкаш, рижото,тесто с поврћем, тесто с кремастим сосовима, па и уз пилетину.

Грашевина (италијански ризлинг, грашац) иде уз телетину, сома, кулен, ловачки паприкаш, па чак и белу морску рибу и шкољке.

Траминац (гевурцтраминер) пробајте уз јунетину, он „обожава“ зачињена јела, иде и уз „перад“, може и уз ракове, а верујте, нећете покварити ни траминац ни свињетину ако их заједно конзумирате.

 

Црвена вина:

Каберне совињон и Мерло важе за „господаре“ међу винима, пију се самостално као сортна, али и као купаже, уз све врсте црвених меса, те кобасице, месо и поврће с роштиља, као и уз месо од дивљачи. То је та нека „најшира употреба“ уз праву и јаку храну.

И вранац иде уз јака црвена меса, пршут, печење, јела с роштиља, квалитетну морску и језерску рибу, посебно „димљеног крапа“ из Скадарског језера.

Црни пино се сјајно слаже уз лососа, туну, печурке, патку, препелицу, јаребицу (неки саветују црни бургундац посебно уз јаребицу), те уз свињетину и сва јела од пасуља.

Примитиво (зинфандел, плавац мали, кратошија) такође захтева јачу храну, црвена меса, сува меса, али и дивљач.

Шираз, не тако често вино код нас, „воли“ птице: печену ћуретину, гуску, патку, али и кобасице, месо и поврће с роштиља, кувана јела с месом и поврћем, као и месо и јела од дивљачи.

 

Е, сад – којим редом, како се пију која вина?

Као аперитив обично се пије суво или полусуво пенушаво вино, суво или слатко бело, те нека од специјалитетних, слатких вина као шери, порто, бермет или прошек. Знам, навика је чудо, и ракија неприкосновена, али, промените некад.

Уз предјела, пихтије и намазе – дакле, сав онај славски редовни „асортиман“ од кога се обично и заситимо – лепо иде неко суво, или полусуво бело вино.  Може чак и лагано слатко.

Када смо код предјела, пробајте сухомеснате производе уз неки суви розе. Наравно, она сува бела вина из претходне категорије предјела такође се добро слажу. Исти рецепт важи и за јаја.

Јела на бази рибе су обухваћена у оном горњем прегледу, али има стручњака који уз рибу саветују и суве пенушавце.

Уз чорбе, могу се пити бела сува вина, затим розе и млада црвена вина.

Бело вино је прави избор уз пуњене паприке и сарму. Стручњаци саветују – барикирано, али нећете погрешити ни ако не испуните тај услов.

Бело месо и оно лагано испечено на роштиљу треба пробати (не уз бело, него) уз младо црвено суво вино. Уколико се на трпезу износе нека тамна меса, или пак дивљач, треба отворити боцу неког изразито пуног и јаког,  робусног црвеног вина.

Дезерти…   Уколико је за дезерт воће – онда бело слатко вино, пенушавац, ликерски розе и слатки бермет. Колачи и сладолед иду такође уз ликерска вина, полусуве пенушавце и ароматична слатка вина. Суве посластице, оне без чоколаде, добро подносе пенушавце старијег годишта, бела слатка и полуслатка вина, те шери, порто или прошек.

 


Фото: vinotika.mk, menshealth.rs, profimedia

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *