29. MAJ

 

Осим што је на данашњи дан једини прави, озбиљни фудбалски клуб на просторима Балкана – Црвена Звезда – освојио Куп европских шампиона, и тиме заувек набио комплексе Југославенском спортском друштву, дан 29. мај је по много чему другом вишезначан у српској историји.

 

Кнез Михаило

Кнез Михаило

● На данашњи дан 1868, присталице породице Карађорђевић брутално су ликвидирали кнеза Михаила Обреновића, најмлађег Милошевог сина. Атентатори су ухапшени, одмах осуђени и стрељани на Карабурми. За учешће у завери оптужен је бивши кнез Александар Карађорђевић. Михаила је као кнез наследио Милан, потом први српски нововремени краљ.

 

Краљ Александар и Драга Машин

● Нa данашњи дан 1903. група официра, присталица породице Карађорђевић, брутално је ликвидирала краља Александра Обреновића и његову жену Драгу Машин. Измасакриране, њихове лешеве бацили су у дворски парк, са балкона зграде која више не постоји, а налазила се измеђи Старог и Новог двора у центру Београда. Власт је преузео Карађорђев унук, краљ Петар Први Карађорђевић.

 

Пад Цариграда

 

● За српску историју, иако не директно повезан, значајан је и догађај на овај дан 1453, када су, после дуге опсаде, Турци освојили Константинопољ (Цариград) и на његовим бедемима убили цара Константина Једанаестог Палеолога Драгаша. То није био први пад Цариграда, али јесте последњи. Значио је и коначни пад Византије. Тај догађај је коначно и заувек изменио будућност Балкана, јер више није било силе која би зауставила Турски пробој у Европу.

 

Цар Франц Јозеф

● На дан 29. маја 1867, аустро-угарски уговор под називом „Аусглајх“ (компромис) успоставио је Аустро-угарску монархију, а 8. јуна је цар Франц Јозеф био крунисан и као краљ Мађарске.

 

Кока-кола кроз историју

● А те давне 1886, дана 29. маја, хемичар Џон Пембертон дао је у локалним новинама, „Атланта џрнал“, први оглас за своје ново пиће „Кока-колу“.

 

Хејсел

● Велика трагедија 29. маја 1985. На стадиону „Хејсел“ у Бриселу, непосредно пре почетка финалне утакмице Купа европских шампиона у фудбалу између Ливерпула и Јувентуса, дошло до вандалског напада навијача из Енглеске на италијанске навијаче, при чему је погинуло 39 и повређено више од 400 људи.

 

Лоран Кабила

● 29. маја 1997. Лоран Кабила преузео је дужност председника Демократске Републике Конго (бивши Заир), 12 дана након што су његове снаге, у седмомесечном грађанском рату, поразиле армију лојалну диктатору Мобутуу Сесе Секоу.

**

На данашњи дан рођени су између осталих и: српски књижевник Светозар Ћоровић (1875.), српски песник Коста Абрашевић (1879.) и амерички државник, председник САД, Џон Фицџералд Кенеди (1917.),  а умрли последњи црногорски гувернадур, Вуколај Радоњић (1832. ), аустријска глумица Роми Шнајдер (1982. ), комунистички лидер и председник Источне Немачке од 1976. до 1989. године, Ерих Хонекер (1994.) и генерал ЈНА и народни херој, Ђоко Јованић (2000.).

Save

Save

Save

Save

ПОДЕЛИ:

2 thoughts on “29. MAJ”

  1. Sve je ovo lepo i krasno ali videh da se nije uopste obracala paznja da li su datumi po starom ili novom kalendaru, konkretno za ubistva kneza Mihaila i kralja Aleksandra Obrenovica, dalje nisam ni hteo proveravati…
    Ako vec hocete da sve nas podsetite sta se jeliti desilo „na danasnji dan“ onda bar obratite paznju na vazeci kalendar koji je u trenutku desavanja opisanih dogadjanja koriscen pa uzmite u obzir razliku u broju dana u tom trenutku i zakljucite sami na koji dan tj. datum se to stvarno dogodilo i koliko odstupa od danasnjeg.

    1. Датуми су дати по календару који је важио у време догађаја. Тај принцип примењују сви генератори овог типа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *