ПРЕМИЈЕР ПОСЛЕ „МИНИСТАРКИ“

 

Први предизборни спот Александра Вучића, којим најављује кандидатуру за председника, изазвао је салве коментара.

Суштински, коментари су сви сабрани у сјајном тексту Александра БећићаВучић: Прича о камикази који жели да постане император“ (портал „Колумниста„). Ја бих сада само две-три речи о самом споту и актерима.

Најпре, спот – за оне малобројне који га нису до сада видели:

 

Многи кажу да је спот плагијат. И да је тиме учињена подвала премијеру.  Ја бих рекао да је плагирана само идеја, и отуда је овај Вучићев спот много лошији од оригинала. Да буде интересантније, оригинал је из – Украјине:

 

Односно, први спот из серије сличних остварења за различита тржишта, коју је радила израелска агенција Shaviv Strategy and Campaigns, тамо је пласиран. Власник ове агенције је Вучићев саветник, Арон Шавив.

Наш читалац Електричар (видети коментаре) у међувремену јавља да је иста пропагандна агенција, која је продуцирала претходна два спота, у истом маниру урадила и трећи.

Онда, питање где је Вучићев спот снимљен, односно, да ли је за њега послужио авион „Ер Србије“. Одговор је – није.

 

Као друга „алтернатива“ помињала се летелица „Авиогенекса“ која је некад изнајмљена нигеријској компанији. И ту је одговор негативан: тај авион страдао је на писти, у пожару изазваном када су отказали точкови приликом слетања. Скроз је изгорео.

У питању је „боинг“ 737-3Z0 Chanchangi Airlines-а, који већ годинама „лежи“ у предузећу „Јат техника“, којој нигеријски авиопревозник није имао да плати. Авион није регистрован, води се као ван употребе, још од марта 2009, а последња регистрација била му је 5N-BMC. Речени авион је „скоцкан“ – додуше, само с леве стране, десна је остала у изворном бојању –  и сад се изнајмљује за разна филмска и телевизијска снимања. Изгледа да је идеја била портпаролке „Јат технике“, Јелене Јевтић, за коју се прича да спада у „тврдо језгро“ Српске напредне странке. Ипак, премијер није био први који је снимао у овој летелици: част да „овере“ овај „боинг“ имале су секси „Министарке“.

 

На сликама горе: авион Chanchangi Airlines-а, кога је Јат техника офарбала само с једне стране

На слици лево: позив члановима СНС за снимање спота

 

 

Ето приче о техничким детаљима спота. Биће, наравно, интересантно једног дана сазнати да ли је и колико плаћен закуп авиона за снимање, кад је то и којим документом учињено, колико дана је трајало снимање, и тако даље.

Према поруци коју су добили чланови СНС, снимање је обављено у понедељак 30. јануара, и то је „глумцима“ плаћено по 15 евра. Оно шта је мени јављено је да су припремне радње обављене 27. Да ли је све то тако – можда би било најбоље да одговори „Јат техника“, макар и по Закону о слободном приступу информацијама.

До тада, забављајте се упоређивањем ова три спота.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ПОДЕЛИ:

3 thoughts on “ПРЕМИЈЕР ПОСЛЕ „МИНИСТАРКИ“”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *