СРБИЈА, РУСКИ ТРН У НАТО МЕСУ Или: што нас Москва за наше паре потура под нож Западу

 

Србија жели да купи од Русије „одбрамбено оружје„. У новинским извештајима, под тиме се подразумевају ракетни ПВО системи „БУК„, ласерски навођене ПО гранате „Краснопољ„, хеликоптери и радари.

Србија је окружена државама чланицама НАТО. Односно, од земаља у непосредном и „другостепеном“ окружењу то још нису Црна Гора, за коју је питање момента када ће постати, Македонија, коју кочи само име, и подељена БиХ, забављена својом муком. Србија, од седам-осам милиона глава, са базама НАТО и на својој (окупираној) територији, практично геостратешки потпуно опкољена државама које имају активну подршку савезничких вишемилионских армија, купује „одбрамбено оружје“… Да ли је само мени то сасвим нелогично?

Србија, као изгубљено острвце међу чланицама једног пакта, војностратешки гледано без икакве могућности да у случају рата добије снабдевање „потрошним материјалом“ за то „одбрамбено оружје“ (гранате, ракете, и сл.), а ако би били искрени (уз ризик да ме оптуже за дефетизам)) и без икаве шансе за било какав озбиљнији отпор и помоћ савезничке Русије, бира позицију да се брани од окружења, уместо да се ухвати у исто колоДа ли је само мени то сасвим нелогично?

Србија, економски потпуно исцрпљена, са огромним дефицитом и дуговима, са скресаним пензијама на ниво испод очувања голе егзистенције, са увредљиво ниским платама у кључним сегментима функционисања државе – правосуђу, здравству, образовању, безбедности – са потпуно урушеном одбрамбеном моћи, у чији ни један сегмент није улагано деценијама (само су уништени у ратовима крајем XX века), сад бира улагање у минимални и реално недовољни део војних потреба „за одбрану“, уместо да се определи да бар у окружењу нема потенцијалног нападача… Да ли је само мени то сасвим нелогично?

БУК

БУК

Систем С300, као можда најделотворнији, се и не помиње као могући избор. Актуелан је БУК, за који су Руси, у афери око обарања малезијског авиона над Украјином, рекли да се не производи две деценије.

Не, није мени НАТО мио. Не, нисам заборавио злодела које су државе чланице те алијансе учиниле овде. Али, ако с једне стране имамо „љубав“ и сећање, а са друге стране прагматичност, ја ћу увек изабрати ово друго. Та иста Русија је гледала само своје интересе и остала мутава и онда када је сва српска стратегија и нада била окренута ка Москви, а Србија јуначки пострадала и изгубила део територије. Био је други председник, пијани Јељцин, а не Путин, који би нам сигурно помогао? Прво питање: откуд знате да би помогао? Друго питање: заиста сте уверени да будућност Србије треба да зависи од чињенице да ли у Кремљу седи тежак алкохоличар или веган?

 

Kраснопољ

Kраснопољ

 

Надаље, Русија ће нам радо продати оружје, које је знатно јефтиније, а барабар квалитетно као западно? Хвала, али зашто? Да би Србија била руски трн у НАТО месу? У реду ако је то идеја, очигледно се много рачуна са „словенским братством“ и учауреном и често ненормалном љубављу овде према Русији. Али, то најпре треба поштено рећи, а онда, ако нас „мајчица Русија“ у оквиру великог раскусуривања са мрским Западом већ потура под нож том истом Западу, оно је бар поштено да нам оружје не продаје, већ да нам га поклони. И то не на кашичицу, већ да Војску Србије потпуно опреми, као своју војску, и то како рекох сасвим бесплатно.

И тада би то војно „одбрамбено“ оштрење према НАТО окружењу, са становишта интереса Србије, сматрао сулудим, и онда бих о свему томе сасвим исто писао што и сад, али би било бар фер и поштено.

 


Фото: vestinet.rs, wikimedia.org

 

Save

ПОДЕЛИ:

9 thoughts on “СРБИЈА, РУСКИ ТРН У НАТО МЕСУ Или: што нас Москва за наше паре потура под нож Западу

 1. Јако сте ограничени када кажете „Русија гледа само своју корист“, а друге земље гледају? Гледају да Вам поклоне оно што су они зарадили? Дајте молим Вас

  1. O томе се и ради: сматрам да и Србија треба да гледа своју корист. Не мислим да је корист Србије да буде руско острво унутар НАТО мора, па да још за то сама плати из свог џепа.

 2. Pametna drzava se u miru priprema za rat, ili sto bi stari Latini rekli: Si vis pacem, para bellum.
  Do nekog novog i velikog rata mora doci jednom, to je usud i neminovnost, a u tom momentu Srbija ne treba da se bori lukom i strelom, nego da bude spremna.

 3. Nelogicno je samo vama.

  Sto ne cudi, jer logika kojom su donoseni zakljuci, je u najmanju ruku smesna, a cinjenice netacne.

  Ne nisam vam ostavio validan email.

  1. Наравно, и Ваш коментар је објављен, јер и Ви имате исто право на мишљење као и ја 🙂 Било би ми, додуше, драже да сте изнели и аргументе, а не само тврдње, а не замерам што нисте оставили право име и имејл, јер страх је ипак страх 🙂

 4. Eво шта је тим поводом колега Александар Васовић написао у једном коментару на „Фејсбуку“:
  Aleksandar Vasovic „nema ujdurme osim spinovanja. nama treba nekoliko helikoptera pa cemo nesto kupiti u rusiji, ostatak drugde. mozda pogodimo I par aviona jer nasa lovacka avijacija prakticno ne postoji, jednako kao I remont za ove koji jos lete. kupicemo mozda kamione za samohodne haubice nora jer ono sto pravi fap ne moze da izdrzi ono sto projekat zahteva. za ostalo nema para. tacka. ono sto mi zelimo rusi imaju ali ne daju bez para. da su hteli dali bi nam prosle godine. da smo smeli uzeli bi mi prosle godine. uzgred, od 24 vojne vezbe sa stranim partnerima ove godine 22 su sa nato, 2 sa rusima. tacka.“
  http://prntscr.com/8x8n73

 5. Umesto sto, ste mi zalepili stereotip, a sa njm pretpostavku da vec sve znate o meni, trebali bi ste da razmisljate otvoreno. Nije tesko, verujte.

  Alek je nadimak, emali, jednostavno ne zelim.

  Ne trebamo da kupujemo naoruzanje jer smo okruzeni mocnom vojnom alijansom?

  Trebamo da se ukljucimo u NATO da nas ne bi napali?

  Kakve su to onda drzave i ljudi?

  Da li npr. Svajcarska i Austrija imaju vojsku?
  U Svajcarskoj se sluzi vojni rok, cisto da znate.

  Po definiciji, jedna od osnovnih uloga vojske je odvracanje potencijalnih napadaca.

  Inace vec poprilicno saradjujemo sa NATO-om, mnogo, mnogo vise nego sa Rusijom. Potpisali smo i SOFA sporazum, ako znate sta je to?

  I Grcka i Turska su clanice NATO-a, pa su u medjusobnoj trci u naoruzanju, i stalnoj atmosferi moguceg rata.

  Da vas podsetim na dogadjaje u Kumanovu ove godine. Koga bi ste vi slali na teroriste?
  Pitanje, usmereno ka tome, da shvatite da nama nije pretnja NATO ni US, nego terorizam. I zbog toga kupujemo naoruzanje.

  Mislite da ce nas NATO zastititi od terorizma?

  Zasto bi nas NATO napao? Zbog Ruskog naoruzanja?

  Hrvatska je kao clanica NATO-a kupila Ruske helikoptere.
  Nemacka ne zeli da se odrekne flote Mig-29-ki, koje je nasledila od DDR.
  Poljska je od Ceske kupila 29-ke iako je bila ili na pragu da udje u NATO.
  Slovacka koristi Mig-29, kao jedini lovac.
  Rumuni Mig-21.
  Italijani sa Rusima prave vojne avione.
  Grcka ima S-300.
  Remontni zavodi za Rusku vojnu tehniku su i dalje u NATO zemljama.
  O kopnenom naoruzanju da i ne govorim.

  A problem je Srbija?

  Oko S-300 i Buk-a. Pokusaj da prikazete da Rusi hoce da nam prodaju nesto prastaro i lose, a imaju novo i dobro, a nece da nam prodaju. A mi smo magarci pa ne mozemo da to provalimo?

  Buk se i dalje proizvodi. Ne proizvodi se stari tip raketa za ovaj sistem. Sasvim normalno.
  Citajte malo vise.

  I sada, ce nam Rusi dati neke rakete, gomilu naoruzanja, pa cemo mi da prikosimo NATO paktu, guramo prst u oko, da se bahatimo, izazivamo i sl…

  Ko da gledam film „3 karte za Holivud“.
  Ko jos moze da misli da takav nacin?

  1. Не лепим Вам стереотипе – то, на жалост, чините сами себи – али да, није неопходно да оставите ни име ни имејл. Једноставно, ја овде говорим именом и презименом, биографијом, контактом, сликом, и не видим ништа лоше да се на исти начин изрекне и супротно мишљење од мог. Плашим се да суштину мог писања нисте разумели: нити ће пар „Букова“, за које имамо пара (или немамо, али ће се пензије додатно смањити, а ПДВ повећати, и сл.) да одврати неког од напада, нити ће нас заштитити од терориста. Није проблем имати руско наоружање, проблем је генерална концепција: ако већ служимо за размењивање режања две суперсиле, онда ми се чини кудикамо логичнијим да уђемо у савез са онима с чијим смо сатрапима окружени, него са онима који су од нас како год превише далеко. И не, немам ја према НАТО ништа другачији емотивни однос од огромне већине овде (прочитати моје раније текстове), али размишљам практично, чак без аргументације која говори да ни Русија нама није „пријатељ“ каквим овде неки кругови желе да је прикажу. Дакле, пишем без емоција, само на основу практичних и логичних претпоставки.

 6. Александар Васовић je u pravu.

  Uzecemo 4-5 aviona, jer 2017 istice resurs Mig-29, 21-je vec istekao osim 1 dvosedu.

  Ne mozete da imate civilni avio saobracaj ako nemate koda vam cuva nebo.

  Kupicemo par trensportnih helikoptera.

  PVO sistem NEVA koji stiti BG, je poprilicno star, varovatno je i njemu resurs pri kraju.

  KUB vec koristimo, BUK je tehnoloski nastavak,

  Da li S-300 ili BUK ili … jedno je dobro za jedno, drugo za drugo.

  Ovo oko kamiona je tacno…

  Ono sto cemo kupiti, je neophodno, i jajjeftinije moguce. I daleko od bilo kakvog iritiranja NATO-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *