СВЕ ЈЕ ИСТО, САМО…

 

Србија данас води суштински потпуно исту политику, коју је водила крајем 80-их и почетком 90-их.

Политику која је резултирала огромним бројем жртава на просторима бивше СФРЈ, разореном економијом, стављањем Србије у положај колоније и према Западу и према Истоку, милионима расељених и милионима исељених, посредно уништењу моралних регула, културе, естетике, васпитања, образовања, медија…

После само 30-35 година, од кад је (не први пут у историји!) прескупо платила своје митове и фантазије, Србија се спрема за освету и остварење својих митова и фантазија. С истим идејама, истим људима и истим методама, као пре 3,5 деценије.

Немоћни – или неспремни – да схвате и разумеју погубност сопствене улоге у сопственој несрећи, Срби сладострастно уживају у „освети“ – страдању неких других недужних људи које подржава „мрски Запад“. И ништа друго не прижељкују, него као пре 30 или 35 година: да изађу на (неку нову) линију Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица, сада (пре)скромно дефинисану као „Српски свет“.

Како се не надати успеху таквог посла, када, за разлику од пре 3,5 деценије, када је у Кремљу седео погрешан баћушка, сада тамо столује онај који ће сигурно помоћу у остварењу вековног сна, наш православни цар?

Сањајући неке нове односе и неке много шире границе, Немци су жестоко страдали у страдању света које су проузроковали 1914.-1918. Па ипак, 30 година касније, исте идеје другачије упаковане створиле су Немачку спремну да изазове нову несрећу и да понови исте грешке. Када је (и) тај пројекат пропао, Немачка је била кудикамо горе кажњена него пре три деценије. Па опет, и у тој несрећи је имала среће јер је била сувише стратешки важна у биполарном свету.

Верујете ли, искрено, да Србија данас има ту важност?

Или ћете се, ипак, сложити с мојим писањем од пре осам година – „Србија, руски трн у НАТО месу“? А сваки трн у неком тренутку буде откинут од гране, извађен из меса и бачен у блато.

Верујете у теорију о Србима као богомданом, прапотопском и небеском народу, предодређеном да буде хегемон и због своје светости и посебности стално на мети мрачних сила. У то верујете, а у Деда Мраза не верујете? ОК, то ми је јасно: Деда Мраз је продукт тог истог Запада.

Али како не верујете у последице које су ваше зле, завидне, саможиве, пакосне… гузице већ више пута из истих разлога осетиле на себи?

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *