ВИНСКА КАРТА (1) Предлог избора вина за 9. - 15. септембар

 

Винарство и виноградарство су у Србији и целом нашем региону у последње две деценије добили нови замах – пре свега, почетком или обновом рада (изласком из „илегале“) великог броја малих приватних винарија. Постала је ствар престижа између винара направити добро вино, оживети неку заборављену сорту, одрадити купажу која ће истаћи све добре, а потиснути лошије стране у њу укључених сорти. Из тог здравог такмичења, добијамо заиста изврсне напитке, којих се не би постидели ни у традиционалним винарским државама.

Велики је број домаћих и регионалних вина на нашем тржишту, па сам одлучио да својим читаоцима повремено – предлажем нека вина. Наравно, све је базирано на мом укусу, а о укусима не вреди расправљати. Ја сам само просечни познавалац и вински „аматер“, са добрим носом додуше, али сам сигуран да се нико неће покајати ако проба вина која ћу предлагати.

У прво време, једном недељно, биће то по једно бело, розе и црвено вино. Касније ћу укључити и пенушава и дезертна вина.

Дакле, да почнемо:

Грашац бели

♠ Бело вино: „Грашац бели„, Винарија „Киш“. Италијански ризлинг мале породичне винарије дугачке традиције, с старим, традиционалним именом „грашац“ (ова вина знамо и као „грашевина“). Годинама у масовној винској производњи СФРЈ проказано због „шприцера“, враћено је на велика врата. Младо, освежавајуће, лепршаво вино. Мирише на зреле јабуке, стоно воће и цитрусе. Одлично иде уз печену пилетину, шарана и сома, гибаницу, рибљи паприкаш, као и младе, кремасте сиреве. Цена у винарији 720,00 дин.

Рондо

Розе вино: „Рондо„, Винарија „Јеремић“. Навикнут на сјајну традиционалну понуду белих и црвених вина „Јеремића“, тек недавно сам га открио.  И одушевио се. Купажа Merlot-а и Cabernet-а, доминантне розе боје. У првом осећају преовладавају мириси јагоде и малине, а онда се отварају и други воћни мириси. Иде одлично уз неке сиреве, салате (посебно маслине), воћне десерте. Цена у винарији 780,00 дин.

Камерлот

Црвено вино: „Камерлот„, Винарија „Мачков подрум“. Када сам први пут пробао ово вино, заљубио сам се. И без обзира на годину бербе, кратко речено – обожавам га. „Камерлот“ је вино за уживање. Пуно, богато. Када се пије, заиста се осети у устима. Врхунско задовољство за непца. И ово је купажа Merlot-а и Cabernet-а. Одличан је уз говеђе одреске, јагњеће котлете или печену прасетину са сосовима од јабуке, вишње или менте, уз роштиљ и дивљач. Цена у винарији 900,00 дин.

 

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *