ВИНСКА КАРТА (2) Предлог избора вина за 16. - 22. септембар

 

Није лако направити „прави“ избор вина, када је толико тога у понуди. Зато сам се и за овај текст определио да предлози буду искључиво из српских винограда. А ово су притом нека вина која су на мене оставила најјачи утисак. Још једном напомињем: праштајте ми субјективност. Јер, винари су уметници и песници – и кад се пронађемо по духу и души, коју винари као боеми уткају у своја вина, нормално је да осетим ту субјективну емоцију.

Па, идемо редом:

 

Гевурцтраминер

♠ Бело вино: „Гевурцтраминер“ (Gewurtztraminer), Винарија „Деурић“. Разочарао сам можда оне, који су очекивали да ћу представити своју прву и највећу љубав кушану из асортимана ове фрушкогорске винарије: она долази на крају овог серијала, у једном посебном романтичном приказу, јер иде у „пензију“. Ипак, овај траминац овде апсолутно заслужује своје место. Симфонија у устима. Мирис ананаса, јабуке, манга… компота… онда долазе багрем и зова… детињство. И укус дуња, туфахија, мало ораха… Можете га кушати уз кинеску пилетину, али ако преферирате европску храну, онда је идеалан парњак добра домаћа кобасица. Одлично се слажу и разни сиреви. Цена у винарији: 750,00 динара.

 

Роза ностра

Розе вино: „Роза ностра“, Винарија „Ердевик“. Признајем, ја розе вина никад нисам посебно ценио, нити сам био њихов љубитељ. Увек сам их, како да кажем, доживљавао као вина за освежење, а не за уживање. Све се променило када сам упознао „Роза ностру“. Суви розе, купажа мерлота (90%) и каберне совињона (у ранијим бербама били су и другачији односи), оставио ме је без текста, без даха, без памети… на прву чашу. Изгледа не само мене, с обзиром на приличан број медаља којих се надобијала и две узастопне титуле најбољег српског розеа. Пружа те дивне ароме јагода, агрума, вишања… осваја непца, пуног је тела, али не наступа наметљиво. Иде лепо уз разне морске специјалитете (хоботницу, нпр.) али и уз препелицу. Цена у винарији 1.080,00 динара.

 

Доказ

Црвено вино: „Доказ“, Винарија „Деспотика“. Прави каберне совињон. Што би се рекло, по дефиницији и свим карактеристикама сорте. Одмах се осети пажња и брига која је у овој винарији надомак Смедеревске Паланке посвећена овом, конкретно речено – врхунском производу из шумадијског винског региона. Суво вино, чији је мирис употпуњен аромама храстовине. На укус пуно, екстрактивно, богато воћним и зачинским аромама. Не чекате га да га осетите у устима: одмах се представи и освоји.  Нема ту неког лаганог приступа, „Доказ“ заузима сва чула с првим гутљајем и не допушта ни једном „спољном“ укусу да се наметне. Зато је и наређао највиших одличја, сасвим заслужено. Одлично се слаже уз најјачу храну: црвена меса, печење, плаву рибу… Цена у винарији: 1.140,00 динара са ПДВ.

 

А КОЈА ВИНА СУ СЕ НАШЛА У ПРВОМ ДЕЛУ ВИНСКЕ КАРТЕ?

 

 

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *