ЗЛА КОБ КАРАЂОРЂЕВИЋА

 

Карађорђевићи… Слављена и оспоравана династија. Потекла из народа, трипут подизана на трон и трипут скидана с њега. Ратници и ослободиоци, имали су, међутим, и бројне црне стране. Ово је прича о њима.

Карађорђе

Историја памти Карађорђа, Ђорђа Петровића, као веома преког и суровог човека. Бахат, гласан (иако пискавог гласа), незгодне нарави… Ко зна како би његово понашање дијагностицирала модерна психијатрија, али, иако свакако треба разумети сурове околности у којима се нешто догађало, не делује баш нормално да вођ Првог српског устанка, убије оца, убије брата и убије неколико десетина сународника с којима се посвадио, или имао супротстављена мишљења.

Кнез Александар

Карађорђе је имао два сина: Алексу и Александра. О Алекси нешто ниже, а о кнезу Александру, чини се – сасвим довољно: потпуно је одударао од оца. Био је кнез кога су поставили Уставобранитељи, а сменила Светоандрејска скупштина. Био је невино оптужен као организатор атентата на Михаила Обреновића. Запамћен је као владар под јаким утицајем Уставобранитеља, али и реформатор и модернизатор земље.

Краљ Петар Први

Историја памти и Карађорђевог унука, краља Петра Првог, као Ослободиоца. Популарног чика Перу, под чијом је владавином Србија процветала. Јунака херцеговачког устанка, где је ратовао као Петар Мркоњић. Али, историја га памти и као коцкара, швалера, авантуристу… такође пргаве нарави. Та нарав је, неки историчари говоре, била узрок преране смрти његове (двадесет година млађе) жене Зорке. Наводно ју је, тад су још живели на Цетињу, ударио трудну, она је пала низ степенице, и од тога се није опоравила: умрла је на порођају, а беба Андреја неколико дана касније. Историја памти и да је Петар, оног момента када је осетио да популарност његовог рођеног брата Арсена надмашује његову, брату „помогао“ да оде опет у Русију.
Иако је црногорски краљ Никола, како је открио колега Влада Арсић, желео да кум Петру и Зорки (коју је крстио Михаило Обреновић) на венчању буде Милан Обреновић, и да се на тај начин завађене српске династије измире, Карађорђевићи на то нису пристајали. Кум је био руски цар Александар III и неки историчари тврде да је управо све и био план Петрограда, да би се са српског престола уклонили прозападно оријентисани Обреновићи.
 

Кнез Арсен

И сам Арсен био је преке нарави. Учествовао је, тврде у Задужбини у Тополи, у чак 44 двобоја, а вероватно је и најодликованији српски официр. Али је, ван сваке сумње, био велики авантуриста (ратовао је, буквално, широм планете) и водио распустан живот с честим скандалима у Русији. Био је члан „Црне руке“, која је довела Карађорђевиће на власт, а касније оптужена за заверу против те династије.

На Арсена, лудо храброг команданта српске kоњичке дивизије, ког је војска обожавала, каже историја, највише је био љубоморан његов братанац, Александар. Потоњи краљ, по свој прилици је кључно утицао на остарелог оца, да прогна брата. Но, сујетни Александар је затворио у Топоницу и свог старијег брата Ђорђа, који је био први наследник српског престола, што представља једну од највећих контроверзи у српској новијој историји.

Принц Алекса мл.

Старији Карађорђев син, Алекса, у историју је ушао као личност која је објавила столетни династички рат. У документу под насловом Објавленије („Објава“), Алекса је уценио главе кнеза Милоша Обреновића и његовог брата, господара Јеврема. Није доживео освету, умро је пре навршене 30. године. Алекса је имао сина Ђорђа, ожењеног ћерком Мише Анастасијевића, који је жарко желео зета на српском престолу, али зет није био превише заинтересован. Ипак, Ђорђев прворођени син Алекса (унук истоименог Карађорђевог сина), имао је те амбиције: чак постоји теза да је Александар Обреновић имао намеру да Алексу именује за свог наследника. После убиства Александра Обреновића, ипак, на престо је дошао Петар Први и – погађате – Статутом краљевске куће потпуно искључио целу старију грану Карађорђевића.
 

Краљ Александар

И младом Александру, који се касније затворио у чврсте војничке оквире, и младом Ђорђу (прворођеном сину Петра Карађорђевића), међутим, скандали у доба сазревања нису били страни. Александар је, ипак, касније имао мало дипломатског духа. Ђорђе је, бележе неки историчари, скандале правио и касније. Уосталом, повод за одрицање од престолонаследства, било је убиство једног слуге, у бесу. Можда је срећа што Ђорђе није имао деце, јер, да јесте, сва је прилика да би у Србији уследио још један крвави расплет око круне.

 

СВЕ ТАЈНЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА

 

Павле

За дивно чудо, Александар – погађате већ: преке нарави, војничке одсечности и изражене осветољубивости – прихватио је и као брата и као најбољег пријатеља, Арсеновог сина Павла. Можда и због тога што је, за разлику од већине Карађорђевића, Павле био мирне нарави, склон уметности, никад није показивао владарске амбиције…

 

Краљ Петар Други

Александров син, краљ Петар Други, можда је и најтрагичнија личност целе династије. Као најстарији од тројице Александрове мушке деце, био је наследник престола, који је наследио са само 11 година. Није још био званично пунолетан, када су га таквим прогласили и у руке ставили историјску одговорност, која детету свакако не припада. С једне стране крах и окупација државе, с друге стране препредени политичари – од младог Петра направили су неодговорну и дубоко несрећну личност, која је изазвала гнев женидбом усред рата, али и потоњим несналажењима, скандалима, пијанствима.

Судбина, или шта друго, тек, и једини син Петра Другог, Александар, направио је више гафова и скандала, о чему су сведочили таблоиди. Таблоиди су објавили и фотографије двојице његових млађих синова (Александра и Ђорђа), које сведоче о оргијању и пијанчењима, и износе сумње о конзумирању опијата и хомосексуалним излетима једног од њих двојице.
Још један Карађорђевић био је склон уметности. Кнез Божидар, млађи син кнеза Ђорђа и унук Алексин. Уметник, писац о уметности,новинар, светски путник, давао је часове певања и цртања, зарађивао за живот као ликовни критичар и преводилац. Био је сарадник Енциклопедије Британика и часописа Фигаро. Није имао деце и није показивао претензије да заузме трон, иако је свим снагама бранио то право свог брата Алексе.

 


Фото: wikipedia

 

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *