9. ОКТОБАР

 

Данашњи дан у историји ових простора, такође је веома значајан.

У уторак, 9. октобра 1934, у Марсеју убијен је југословенски краљ Александар Први Карађорђевић. Атентат на њега су организовали лидери хрватског усташког покрета и македонских националиста, а директни извршилац је Владо Черноземски. У атентату је погинуо и министар иностраних послова Француске Жан Луј Барту. Кажу, грешком.

Аутомобил у коме су се возили, и крваву униформу краљеву, можете видети у Војном музеју у Београду. На фотографији десно је допремање аутомобила пред Музеј на Калемегдану.

 

Нешто другачије о Краљу можете прочитати ОВДЕ

 

Кад смо код Београда, он је на данашњи дан двапут освајан! Први пут 1789, када га је у аустријско-турском рату заузео аустријски фелдмаршал Гидеон Ернст (на слици лево). Други пут 1915. када су га заузеле немачке и аустроугарске трупе у Првом светском рату.

 

Два рођења веома битна за нашу науку и културу: 9. октобра 1854. рођен је српски физичар и изумитељ Михајло Пупин (на слици десно), професор математике и физике на Универзитету Колумбија. Његов најзначајнији изум, самоиндукциони калемови, 1890, омогућио је телефонски и телеграфски пренос на велике даљине помоћу кабла. За аутобиографску књигу „Од исељеника до проналазача“ 1924. добио је Пулицерову награду.

А 9. октобра 1892. рођен је Иво Андрић (на слици лево), једини наш књижевник добитник Нобелове награде за књижевност, 1961.

Мало се, дакако и умирало. 1967. у Боливији убијен је аргентински револуционар Ернесто Че Гевара, симбол револуције у Јужној Америци. Учесник Кубанске револуције, министар у влади Фидела Кастра, у новембру 1966. постао је лидер герилаца у Боливији. У октобру 1967. је заробљен, а 9. убијен. У хватању је једну од најзначајнијих улога одиграо Андрес Сенић (на фотографији показује прстом), пуковник боливијске војске, син црногорских исељеника из Роваца.

А ко хоће да се сећа дивота југословенских ратова деведесетих: 9. 10. 1993. у сукобима муслимана и Хрвата у Мостару, у БиХ, срушен је Стари мост, симбол града, саграђен у 16. веку, за време турске владавине. Мост је био под заштитом УНЕСКО-а. После је саграђен још старији.

 

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *