ВИНСКА КАРТА (4) Предлог избора вина за 21. - 27. октобар

 

Направили смо малу паузу с винским предлозима, што и није тако лоше, с обзиром да има итекако винских тема о којима би требало писати, а писцу фали времена. Укуси су различити, па се можда неко неће сложити с мојим изборима, и зато још једном напомињем колико је све ово субјективно.

Долази сезона слава и прослава, отуда вам свакако предлажем да се подсетите мојих препорука из „Винске карте“ бр.1, бр. 2 и бр. 3  као и текста „Вино и храна“ – јер верујем да ћете ту наћи нешто шта ће пријати и вама и вашим гостима и задовољавајуће савете како да изабрано вино упарите с храном.

Углавном, за овај наставак „Винске карте“ спремио сам вам три нова вина, која су ме освојила, свако на свој начин, али су дефинитивно у категорији „омиљена, за препоруку„.

 

Траминац мирисави

♠ Бело вино: „Траминац мирисави“, Винарија „Мачков подрум“. Дуго сам се размишљао како да опишем вино, које под обавезно мора да се нађе у мојој скромној, али врло ригидној, кућној винотеци? Није најбоље које сам пио, али мени изузетно прија, и једноставно је као заштитни знак. Ово је мекано вино, нежно, с мирисом диње и брескве, па је негде и укус такав, с тим што вуче на кандирано воће, па онако заводи, као жена кад заводи мушкарца, који зна да ће бити заведен, али допушта тај плес… Ја волим вина које могу да пијем и „соло“ и уз храну, овај шармантни траминац је баш такав, када се охлади мало више него што се препоручује лепо ми „лежи“ као освежење, то лето којим одише, слаже се уз воћне салате и морске специјалитете, али нећете се покајати ако ако га пијете уз гушчју џигерицу, пачетину, прасетину, гриловано бело месо (мени се уз пилеће бело с роштиља идеално уклопила)… Цена у винарији: 690,00 динара.

 

Регина

Розе вино: „Регина“, Винарија „Плантаже“. Ово вино је из такозваног премијум сегмента најстарије црногорске винарије. Направљено је у част црногорске принцезе, а претпоследње италијанске краљице Јелене Савојске. Нежна светло розе боја, и елегантно, али одмерено паковање с етикетом која као да има вез, крију у ствари моћни каберне совињон из сунцем измученог Ћемовског поља. Мириса белог цвећа, цитрусног воћа и зреле јагоде, „Регина“ се у својој отмености показује баш на укусу – као сочно вино пуног тела, са слатком воћном завршницом. Розеи су, по некој устаљеној пракси, летња, освежавајућа вина, али се „Регина“ може пити у било које доба године и владати суверено трпезом на којој су јела од црвеног, не превише масног меса, димљени пршут, маснија речна и језерска риба, све врсте роштиља и печења, зрели тврди сиреви…  Верујте на реч, пробао сам овај розе и с пршутом, и с рибом, и са сиром. Цена у винарији (вајн шоп Врањина): 8,00 евра. Цена у винотекама у Србији: 750,00 (акцијска) -1.000,00 динара.

 

Кремен камен

Црвено вино: „Кремен камен“, Винарија „Матаљ“. Убедљиви, доминантни, каберне совињон, од најбољег грожђа, с редукованим родом. Загасите је рубин боје, на мирису – кедар, црна рибизла и сува шљива, а на укусу – пун, кремаст, с израженим танинима. Још младо вино, има потенцијал за одлежавање, а тако ће добити на квалитету, озбиљности и раскоши. На једној недавној дегустацији баш смо разговарали какав потенцијал има и какве могућности ово вино нуди. Нешто најбоље шта је последњих година направљено у Србији од црног грожђа. Може да се једе уз пармезан, јела од дивљачи попут рагуа од дивље свиње или срнећег гулаша, али и уз бифтек. Цена у винарији: 4.500,00 динара.

 

ПОДЕЛИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *